De eik op de heuvel – Joris Snaet – Feest vieren met Augustinus, laat de liefde de wacht houden – Mgr. Gabriel Quicke

De eik op de heuvel – Sylvia Vanden Heede – Joris Snaet

Op de plaats waar nu de basiliek van Scherpenheuvel staat, stond ooit een boom. Dit is het verhaal van die boom, door de boom zelf verteld. Een verhaal voor jong en oud, om voor te lezen of zelf te lezen, om over na te denken en over na te praten. Een verhaal over eeuwen.Boven op de heuvel stond een eik.
Hij stond er helemaal alleen.
Soms kwamen mensen in zijn schaduw rusten.
Soms dansten kinderen om hem heen.
Op een dag sloeg iemand een spijker in zijn stam.
Dat veranderde alles…

Feest vieren met Augustinus, laat de liefde de wacht houden – Mgr. Gabriel Quicke

Kerstmis, Pasen, Pinksteren. Ze geven aanleiding tot cadeaus, lekker eten of gewoon een extra dag vrij. Steeds meer verliezen deze speciale momenten hun christelijke verbinding. Maar wat is de oorspronkelijke zin en betekenis van deze christelijke feesten? Een herbronning dringt zich op. De grote kerkvader Augustinus dient daarbij in dit boek als gids. Hij herinnert ons eraan dat deze feesten een meerwaarde bieden ver voorbij de grenzen van consumptie en vermaak.

Zonder afbreuk te willen doen aan het belang van volkse culturele gewoontes en waarden als vriendschap en verbondenheid tijdens de kerstdagen, vertelt Kerstmis ons over de geboorte van Jezus Christus, het Woord van God dat mens is geworden, ter wille van ons heil. Pasen kunnen we niet begrijpen zonder de initiatieperiode van veertig dagen, de zogenaamde vastentijd en de hoopvolle getuigenis dat de Gekruisigde Christus verrezen is en leeft. Met het feest van Pinksteren ontvangen we de inspirerende kracht van de Heilige Geest, de bezieling van ons engagement, het haardvuur dat moet worden aangewakkerd. Ten slotte daagt de aandacht van Augustinus voor de martelaren ons uit om zelf daadwerkelijk te getuigen, niet alleen met woorden, maar vooral met ons leven en onze daden.

 

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
De eik op de heuvel - Joris Snaet - Feest vieren met Augustinus, laat de liefde de wacht houden - Mgr. Gabriel Quicke
Loading
/

Een reactie achterlaten