In gesprek met Jacques Toussaint en Mgr. André-Joseph Léonard – Een boom geplant aan water, in gesprek met pater André Jansen, OFM

Naar aanleiding van de 80e verjaardag van mgr. André-Joseph Léonard, emeritus aartsbisschop van Mechelen-Brussel, besloot Jacques Toussaint van het Art Institute in Jambes aan de hand van 410 foto’s het leven van mgr. Léonard te overlopen. Het werk kreeg de titel: “Mgr. André Léonard, de Jambes à Savines-le-Lac.” De foto’s worden begeleid met commentaar, geschreven door de aartsbisschop zelf! We hadden niet enkel een gesprek met Jacques Toussaint maar ook met mgr. Léonard, telefonisch vanuit Frankrijk.

Luister zeker naar De Leeswijzer en blik samen met mgr. Léonard terug op zijn leven. We staan samen met hem stil bij zijn jeugd, zijn leven als lesgever, als bisschop van Namen, aartsbisschop van Mechelen-Brussel en zijn emeritaat! We hebben het over de eucharistie, over Maria, over de moeilijke periodes in zijn leven en de aanval van Femen die hem in 2013 wereldbekend maakte.

Het boek is in het Frans verschenen en verkrijgbaar bij het Art Institute – 270 Rue d’Enhaive – 5100 JAMBES.

U kan ook steeds met Jacques Toussaint zelf contact opnemen:

Gsm: 0495/50.43.62
Email: jacques.toussaint@artinstitute.be

Een boom geplant aan water

Het tweede boek dat we aan u mogen voorstellen is geschreven door pater André Jansen, OFM. Een boom geplant aan water, de wijsheidsspreuken van de heilige Franciscus van Assisi, uitgebracht door uitgeverij Halewijn.

Franciscus van Assisi is vooral gekend als iemand die de schepping bezongen heeft in zijn Zonnelied. Minder geweten is dat hij naast dichter ook schrijver is. Hij heeft heel wat teksten geschreven, eerst en vooral gericht tot zijn volgelingen, maar ook tot een breder publiek. Een bijzondere plaats daarin hebben zijn Wijsheidsspreuken. Alhoewel geschreven in de 13de eeuw zijn die nog altijd fris en actueel. Hun uitgangspunt is heel concreet. Telkens leggen ze aan de hand van een spits gezegde de vinger op de ‘wonde’: onze wonde van geheime angsten, begeerten en dubbelzinnigheden.

 

 

Radio Maria Podcast
In gesprek met Jacques Toussaint en Mgr. André-Joseph Léonard - Een boom geplant aan water, in gesprek met pater André Jansen, OFM
Loading
/

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Gilbert Knuyt

  Mgr. Léonard verdient nog lang onze bewondering, en een boek als dit is echt op zijn plaats. Uit zijn optreden en geschriften leer je Mgr. Léonard kennen als iemand die voor zijn mening uitkomt, recht in de leer is en tegelijkertijd barmhartig voor de mens die nooit zonder fouten is. Ik mis hem sedert zijn emeritaat, en vind het spijtig dat hij nooit tot kardinaal gecreëerd werd. Een eer die hij meer dan verdiende.

 2. Claire Desmedt

  Een héél interessant gesprek met Mgr. Léonard. Het spoort mij aan om zijn boek te bestellen naar aanleiding van zijn 80 ste verjaardag.

  Eveneens een prachtig gesprek over het boek : Een Boom Geplant Aan Water ivm Franciscus van Assisië. Dank u wel.

  Claire

 3. Maria

  Een zeer emotioneel gesprek die vele herinneringen oproept aan een aartsbisschop die open en eerlijk voor zijn overtuigingen durfde uitkomen en geen confrontatie uit de weg ging. Zo moesten er terug meerdere priesters zijn, er zijn er uiteraard nog, goddank. Ikzelf heb heel veel respect voor priesters die nog aan hun kledij durven tonen dat ze priester zijn en dus herkenbaar zijn op straat!
  Ik hoop en wens dat Radio Maria de weg blijft bewandelen die zij tot nu toe ging!

  Hartelijk dank!

Een reactie achterlaten