Tweede dag van paus Franciscus’ pelgrimsreis naar Irak gevuld met historische gebeurtenissen

De tweede dag van paus Franciscus in Irak was gevuld met historische gebeurtenissen. Het is dan ook de eerste keer dat een paus de mogelijkheid heeft om deze bakermat van de beschaving, geboortestreek van Abraham en vaderland van de eerste christelijke gemeenschappen, kan bezoeken.

Zo ontmoette de paus, die naar Irak reisde met de bedoeling een boodschap van vrede, verzoening en broederlijkheid te verkondigen, de grootayatollah Sayyid Ali Al-Husayni Al-Sistani, een belangrijke Sjiitische leider en geestelijk leider voor de Sjiitische moslims, die overigens zowat 60 procent van de bevolking uitmaken.

Courtesy visit to the Grand Ayatollah Sayyid Ali Al-Husayni Al-Sistani

De grootayatollah maakte duidelijk dat alle christenen dezelfde grondrechten moeten genieten als iedere andere inwoner van Irak, een boodschap die uiteraard goed ontvangen werd door de paus en een duidelijk signaal is naar de moslimwereld.

We zullen hier nog uitgebreider over berichten in Radio Vaticaan.

Pope Francis meets Iraq's Grand Ayatollah Al-Sistani - Vatican News

 

De paus was eveneens aanwezig op een interreligieuze ontmoeting in de vlakte van Ur, waarvan u hierboven een sfeerbeeld kan zien. Daar bad de heilige vader samen met joden, moslims en leden van andere christelijke denominaties om vrede en verzoening.

Groot hoogtepunt vandaag was natuurlijk het opdragen van de heilige mis in de Chaldeeuwse kathedraal van Sint-Jozef in Bagdad, voor de Oosterse Kerken heet dit trouwens het vieren van de Goddelijke Liturgie:

Pope Francis at the Divine Liturgy

 

Een volledig verslag van deze apostolische reis hoort u tijdens Radio Vaticaan op maandag 8 en donderdag 11 maart om 17u30 met herhaling op dinsdag en zaterdag op hetzelfde uur.

Een reactie achterlaten