Derde en laatste dag van paus Franciscus in Irak bouwt verder aan vrede en verzoening

Deze derde, en tevens laatste, dag van paus Franciscus in Irak bracht hem onder meer naar de stad Erbil, één van de oudste steden ter wereld en waar vele grote beschavingen ontstaan zijn, zoals u eerder kon horen in de aflevering van Radio Vaticaan over de geschiedenis van Irak.

Heden ten dage is Erbil echter de thuis geworden van duizenden vluchtelingen, voornamelijk afkomstig van Qaraqosh en Mosoel, mensen die vluchtten voor het geweld en de wreedheden van IS.

Het is ook de stad waar Radio Maria is gevestigd en die dankzij uw gaven tijdens de Mariathon van 2017 kon worden opgericht:

https://www.radiomariam.iq/wp-content/uploads/2017/12/Untitled2.jpg
De medewerkers van Radio Mariam in Erbil samen met onder meer Mgr. Bashar Matti Warda, aartsbisschop van Erbil.

 

De paus werd er onder meer ontvangen door de president van de onafhankelijke regio van Iraaks-Kurdistan, Nêçîrvan Barzanî:

Pope Francis welcomed at Erbil by the President of the autonomous region of Iraqi Kurdistan

 

Daarna reisde hij naar Mosoel waar hij, bij de ruïnes van de Syrisch-Katholieke kerk van de Onbevlekte Ontvangenis, bad voor vrede, rechtvaardigheid en vredevol samenleven en in het bijzonder bad voor de zielenrust van alle slachtoffers die deze vreselijke oorlog reeds heeft geëist:

Pope Francis speaks at the ruins if the Syriac Catholic Church of the Immaculate Conception

 

Een volgende vlucht nam hem naar de stad Qaraqosh waar hij een ontmoeting had met de gelovigen aldaar. De paus sprak bemoedigende woorden over het belang van hun aanwezigheid, over de kracht van vergeving en verzoening en hoe noodzakelijk het is dat de christenen het voortouw nemen in het opnieuw opbouwen van de relaties en banden in de samenleving:

Pope Francis arrives at the Church of the Immaculate Conception

Tot slot van deze indrukwekkende apostolische reis droeg de heilige vader de Eucharistie op in Erbil. De paus sprak er voor een laatste keer de aanwezige gelovigen toe en het hele Irakese volk.

Hij zei dat Irak voor altijd in zijn hart zou blijven en dat het land en de mensen een zeer diepe indruk op hem hebben nagelaten. Verder zei hij dat alle martelaren die zijn gevallen als sterren aan dezelfde hemel schitteren en met die slotboodschap bracht de paus, als een pelgrim van de vrede, de vreugde, de hoop en de liefde van het Evangelie tot de bevolking van dit land dat zo veel geleden heeft. Hij riep dan ook iedereen op om te blijven bidden voor de christenen in Irak en het naburige Syrië, dat er snel vrede zou mogen zijn:

Holy Mass at the “Franso Hariri” Stadium in Erbil

 

Morgen volgt nog de afscheidsceremonie op de luchthaven van Bagdad waarna paus Franciscus het vliegtuig neemt en rond de middag in het Vaticaan wordt terugverwacht.

Een uitgebreid verslag hoort u tijdens Radio Vaticaan, maandag 8 en donderdag 11 maart om 17.30 uur!

Een reactie achterlaten