We staan stil bij 2 jaar oorlog in Oekraïne

© VaticanNews: Foto van aartsbisschop Visvaldas Kulbokas, de apostolische nuntius in Oekraïne (in het midden)

Op 24 februari was het precies twee jaar geleden dat Oekraïne wakker werd door een explosie van raketten en bommen: een grootschalige Russische invasie van Oekraïne was begonnen. Al twee jaar lang komen er gebeden om vrede tot Onze Lieve Vrouw vanuit verschillende delen van de wereld.

We staan even stil bij de boodschap van paus Franciscus na het Angelus van zondag 25 februari 2024. Hij zei het volgende:

Beste broeders en zusters,

Met verdriet hebben we gisteren, 24 februari, de tweede verjaardag herdacht van het begin van de grootschalige oorlog in Oekraïne. Hoeveel slachtoffers en gewonden, hoeveel verwoesting, angst en tranen in een periode die verschrikkelijk lang aan het worden is en waarvan het einde nog niet in zicht is! Het is een oorlog die niet alleen die regio van Europa verwoest, maar die een wereldwijde golf van angst en haat ontketent. Terwijl ik mijn innige genegenheid voor het gekwelde Oekraïense volk hernieuw, blijf ik bidden voor iedereen, vooral voor de ontelbare onschuldige slachtoffers. Ik pleit er oprecht voor dat het beetje menselijkheid wordt gezocht dat nodig is om de voorwaarden te scheppen voor een diplomatieke oplossing in het streven naar een rechtvaardige en duurzame vrede. En, broeders en zusters, laten we niet vergeten te bidden voor Palestina, voor Israël en voor de vele volkeren die door oorlog zijn verscheurd, en concreet hulp te bieden aan hen die lijden! Laten we denken aan de enorme hoeveelheid lijden, laten we denken aan de gewonde, onschuldige kinderen.

Met bezorgdheid volg ik de toename van geweld in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Ik sluit me aan bij de oproep van de bisschoppen om te bidden voor vrede, in de hoop dat er een einde komt aan de botsingen en dat er een oprechte en constructieve dialoog kan worden gezocht.

De steeds frequentere ontvoeringen in Nigeria zijn uiterst zorgwekkend. Ik betuig mijn nabijheid in gebed aan het Nigeriaanse volk, in de hoop dat inspanningen zullen worden gedaan om de verspreiding van deze incidenten zoveel mogelijk in te perken.

Ik ben ook dicht bij de bevolking van Mongolië, die getroffen wordt door een golf van intense kou, die ernstige humanitaire gevolgen heeft. Dit extreme fenomeen is ook een teken van de klimaatverandering en de gevolgen daarvan. De klimaatcrisis is een wereldwijd maatschappelijk probleem dat diep ingrijpt in het leven van vele broeders en zusters, vooral in het leven van de meest kwetsbaren: laten we bidden om wijze en moedige keuzes te kunnen maken om bij te dragen aan de zorg voor de schepping.

– Paus Franciscus na het Angelus van zondag 25 februari 2024.

Ook lezen we samen een interview van VaticanNews met Mgr. Visvaldas Kulbokas.

Angst blijft, maar blijkbaar ook geloof om ons aan vast te klampen, evenals de “genade” om af en toe adem te kunnen halen en de vermoeidheid om altijd de handen uit de mouwen te steken, terwijl we luisteren naar degenen die “niet kunnen begrijpen hoe zoiets kan gebeuren in de 21e eeuw”. Dit zijn de gevoelens die de apostolische nuntius in Oekraïne, aartsbisschop Visvaldas Kulbokas, uitsprak in een uitgebreid interview op de tweejarige verjaardag van de grootschalige invasie van Oekraïne door Rusland.
In het interview bespreekt de nuntius de diepe contrasten van twee jaar oorlog en de gevoelens, behoeften en pijn van een land dat ondanks rouw en verwoesting heeft overleefd in een ’tunnel’ waar het licht van de vrede op dit moment onzichtbaar is.

Wat treft je het meest in de verhalen van hen die terugkeren van het front?

Ik ben verschillende keren getroffen door wat sommige soldaten me hebben verteld over gebed en geloof tijdens de meest heftige momenten aan het front. Hier is het nodig om te specificeren wie de soldaten zijn: nu is iedereen een soldaat, van de universitair docent tot de specialist in nieuwe technologieën, van de theaterartiest tot de ondernemer. Sommigen van hen laten zien dat ze een geloof hebben dat zelfs mij inspireert. Meer dan eens heb ik een getuigenis als deze gehoord: “De hele tijd, onder bombardementen, in de loopgraaf of bij tegenaanvallen, bad ik onophoudelijk en voelde ik Jezus aan mijn zijde. Kogels en mijnen floten en ontploften overal om me heen, maar ik bleef in leven.”

– fragment uit het interview van VaticanNews met de apostolische nuntius in Oekraïne, aartsbisschop Visvaldas Kulbokas.

Op zaterdag 24 februari hebben ook wij bij Radio Maria stilgestaan bij de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Om 16u hebben we samen met alle Radio Maria’s de rozenkrans gebeden vanuit het heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Berdychiv. Bij elk tientje werd er een getuigenis gelezen van luisteraars of medewerkers van Radio Maria Oekraïne. We lezen er vandaag ook één voor.

We denken vandaag allemaal veel na over ons leven en vragen we ons af: waarom leven we en hoe gaan we verder met leven? Oorlogstijd geeft ons de kans om de waarheid over onszelf te leren en echt te worden.
De stad Oleshki, waar onze familie vandaan komt, werd in de eerste weken van de oorlog binnengevallen door Russische troepen. Tijdens de bezetting ving onze familie een draadje hoop op redding op in de uitzendingen van Radio Maria. Door naar elk woord te luisteren, zijn we gaan begrijpen dat we niet alleen zijn, dat we niet in de steek zijn gelaten en vooral dat we hebben leren vertrouwen!

Deze lichtstraal gaf ons warmte en meer vertrouwen; we hebben geleerd om onze problemen aan de Maagd Maria toe te vertrouwen in plaats van op onze eigen kracht te vertrouwen en om al onze moeilijkheden aan de Here God toe te vertrouwen. Als we begonnen te twijfelen, stuurde de Heer altijd mensen die ons steunden en onze harten verwarmden met gebed. Uiteindelijk realiseerden we ons dat we niet langer in de buurt van Russische soldaten konden wonen. We verlieten ons ouderlijk huis. Onmiddellijk, in de eerste dagen na onze ontsnapping, gingen we naar Berdychev om de Moeder van God te danken voor onze redding.

Daarna gingen we naar Kiev, waar we de studio van Radio Maria bezochten. Op de dag van de Aankondiging zegt de Maagd Maria: “Zie de dienstmaagd des Hereld!” Wees niet bang om Onze Lieve Vrouw Allerheiligst hetzelfde vertrouwen in God te vragen dat zij had!

– Getuigenis van de familie Samoilovitsj, Joelia en Volodymyr (luisteraars van Radio Maria)

Ook vandaag trekken we een kaartje uit onze mand met Bijbelverzen:

Zijt ge kwaad omdat Ik goed ben?

– Mt 20, 15

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
We staan stil bij 2 jaar oorlog in Oekraïne
Loading
/

Een reactie achterlaten