Heilige Andreas: over het legendarische martelaarschap, de Kerstnoveen, zijn relieken, en de perfecte Adventsheilige! En tips om je gezin voor te bereiden op de advent

Vandaag hebben we het over de heilige Andreas, want het is zijn feestdag! We hebben het over het verhaal van zijn legendarische martelaarschap, over Amalfi in Italië waar zijn relieken zijn, over de kerstnoveen die vandaag van start gaat. Ook lezen we enkele fragmenten uit geschriften van Johannes Chrysostomus over de Heilige Andreas. Hij leert ons eigenlijk dat de heilige Andreas een perfecte adventsheilige is!

Nadat Andreas bij Jezus was gebleven en veel van hem had geleerd, hield hij deze schat niet voor zichzelf, maar haastte hij zich om hem met zijn broer te delen. Let op wat Andreas tegen hem zei: We hebben de Messias gevonden, dat wil zeggen, de Christus. Merk op hoe zijn woorden onthullen wat hij in zo’n korte tijd heeft geleerd … Ze onthullen de ijver en bezorgdheid van mannen die vanaf het allereerste begin met deze vraag bezig waren.

(…)

De woorden van Andreas laten een ziel zien die met het grootste verlangen wacht op de komst van de Messias, uitkijkt naar zijn verschijning uit de hemel, zich verheugt als hij verschijnt en zich haast om zo’n grootse gebeurtenis aan anderen bekend te maken. Elkaar steunen in de dingen van de geest is het ware teken van goede wil tussen broeders, van liefdevolle verwantschap en oprechte genegenheid.

– Heilige Johannes Chrysostomus

Hoewel Andreas Jezus pas ontmoette aan het begin van zijn openbare bediening, bieden de handelingen van Andreas in het Evangelie van Johannes ons een perfect model voor de Advent. Andreas wachtte vol ongeduld op de Messias en toen hij hem gevonden had, nam hij anderen mee om hem te zien. Moge Sint Andreas de apostel voorbede voor ons doen en ons helpen om de vreugde van het vinden van Jezus met anderen te delen!

 

We staan ook stil bij de Kerstnoveen, die eigenlijk niet echt een noveen is. Men kan vanaf vandaag tot en met 24 december het gebed bidden. Hoewel de oorsprong van dit gebed onbekend is, is het meer dan 100 jaar oud (op zijn minst) en komt het waarschijnlijk uit Ierland. Als de noveen van Sint Andreas gebeden zou worden als een gewone negendaagse noveen, dan zou deze eindigen op het feest van de Onbevlekte Ontvangenis op 8 december. Maar deze noveen wordt eigenlijk veel langer dan negen dagen gebeden – het wordt gedurende alle vier de weken van de Advent gebeden.

Hier is het prachtige gebed:

Heil en gezegend zij het uur en moment
waarop de Zoon van God werd geboren
uit de meest zuivere maagd Maria,
om middernacht, in Bethlehem, in verzengende kou.
In dat uur, smeek ik U,
O mijn God, om mijn gebed te verhoren en mijn verlangens te vervullen
door de verdiensten van onze Verlosser Jezus Christus,
en van Zijn gezegende Moeder.
Amen.

Ook delen we 3 eenvoudige manieren om je gezin voor te bereiden op de advent!

1) Haal je adventskrans tevoorschijn en zorg dat je kaarsen hebt!

De adventskrans is een prachtig katholiek gebruik en samen met familie of vrienden de kaarsen aansteken voelt altijd magisch. De traditie vergroot echt het wonder en de vreugde van het seizoen, vooral voor kinderen. Je hebt hier een paar opties: Je kunt je eigen adventskrans maken, samen met je kinderen groen verzamelen voor een leuke en gedenkwaardige activiteit, of een kunstmatige krans kopen.

2) Beslis welke adventsdevoties en -tradities je dit jaar wilt doen.

Er zijn zoveel mooie manieren om het seizoen te eren. Kies de gewoontes die voor jou het leukst en uitvoerbaarst lijken. Hier zijn een paar opties:

  • Adventskalenders zijn altijd een genot. Je kunt voor een traditionele gaan, of eentje met een klein geschenkje achter de ramen.
  • Maak zelf een adventskalender met prentenboeken en maak speciale familieherinneringen door elke dag een nieuw kerstboek te lezen.
  • De Jesseboom-traditie helpt je om je te verdiepen in de Schrift en de diepe symboliek achter het kerstverhaal.
  • De Sint-Andreas Kerst noveen genoemd, is een mooie manier om Christus en zijn moeder te eren tijdens de Advent.
  • Een leuke gewoonte voor gezinnen met kinderen is om de kribbe van baby Jezus zacht te maken met stro voor elke goede daad die tijdens de Advent wordt verricht; je kunt je eigen kribbe maken of één kopen voor je gezin.

3) Deel het kerstverhaal met je kinderen en geliefden.

Misschien zit je in een seizoen van “overlevingsmodus” en ligt er al te veel op je bord om er nog maar aan te denken om extra kersttradities toe te voegen. Of misschien vraag je je af of je je gezin wel voldoende hebt voorbereid op Kerstmis. Hoe weet je wat dit seizoen het belangrijkst is om te doen?

Gelukkig is het antwoord makkelijker dan je denkt. Toen een moeder zich eens afvroeg of ze wel “genoeg deed” om het liturgische jaar met haar kinderen te vieren, zei een wijze priester tegen haar: “Zorg er gewoon voor dat ze het verhaal kennen.”

Lees het kerstverhaal. Praat over het verhaal, de schoonheid ervan, de waarheid van de Menswording die nooit zal ophouden verbazingwekkend te zijn voorbij het vermogen van mensen om te bevatten. In deze tijd van het jaar zijn geluk en kinderlijke verwondering overal om ons heen, en gelukkig is de magie van het seizoen gratis en voor iedereen toegankelijk. Trap niet in de val door te denken dat je veel geld moet uitgeven of veel moeite moet doen om de magie van Kerstmis te creëren. Het kan hier bij je thuis gevonden worden: warme chocolademelk drinken na school, een boek lezen naast twinkelende lichtjes, langzaam de kerstfiguren één voor één bekijken, de kaarsen aansteken op de adventskrans, samen “O kom, O kom, Emmanuel” zingen. Hij zal komen, zoals Hij eeuwig doet, opnieuw geboren in elk van onze levens en harten – ongeacht hoe we ons hebben voorbereid, ongeacht of we ons er klaar voor voelen.

Dat is het ongelofelijke: We hoeven eigenlijk helemaal niets te doen om ons voor te bereiden. Zolang we ons hart openen, zal Hij komen – en het enige wat we nog hoeven te doen, is dank zeggen voor het geschenk van Zijn liefde, dat zo ver boven onze verdiensten uitstijgt en dat hier in overvloed voor ons klaarligt, elke dag van ons leven.

En ook vandaag krijgen we een Bijbelvers:

Ik ben het, je hoeft niet bang te zijn.
– Joh 6, 20

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
Heilige Andreas: over het legendarische martelaarschap, de Kerstnoveen, zijn relieken, en de perfecte Adventsheilige! En tips om je gezin voor te bereiden op de advent
Loading
/

Een reactie achterlaten