Miss Universe dankt God, tips voor de Advent en een nieuw lied van Sela ‘Gaudete’

Video afspelen

We staan even stil bij de verkiezing van Miss Universe. De Miss Universe verkiezing van 2023 eindigde op 18 november en schreef op allerlei manieren geschiedenis. Voor het eerst mochten getrouwde vrouwen en vrouwen die moeder zijn meedoen. En voor de allereerste keer kwam de winnares uit Nicaragua. Maar het mooiste moment van de historische verkiezing was toen de winnares, Sheynnis Palacios, 23, God bedankte voor het winnen van de kroon. Dit is vooral opmerkelijk omdat de kerk in Nicaragua zo wordt vervolgd dat de paus het heersende regime heeft vergeleken met nazi’s en communisten.

Ik ben christen, katholiek. Voor mij is bidden een manier waarop ik me meer op mijn gemak voel. Als ik “Dank God” zeg, is dat omdat deze kroon niet van mij is. Het is voor Hem. Het is voor alle afgevaardigden met wie ik deel en het is ook voor mijn land en mijn familie.

– Sheynnis Palacios

Binnenkort start de Advent. We krijgen tips om deze periode wat intenser te beleven. Advent is een tijd waarin we ons kunnen herinneren dat het leven geladen is met betekenis en doel, op weg naar een toekomst vol hoop. In de wereld van vandaag is het relatief gemakkelijk om je te vervelen, niet alleen met het huidige moment, maar met het leven in het algemeen. Als we niet worden vermaakt door de nieuwste virale post op sociale media, kunnen we vervallen in een knagende verveling die tot in het diepst van onze ziel reikt. De remedie tegen deze verveling is volgens paus Benedictus XVI om hoopvol te leven en uit te kijken naar onze uiteindelijke vereniging met God. Hij legde in een adventspreek in 2009 uit hoe wachten “ondraaglijk” kan worden als we niet leven met betekenis. Paus Benedictus XVI geeft ons een tegengif!

Advent is een krachtig spiritueel jaargetijde dat we maar al te vaak verwaarlozen door de drukte van ons leven. Toch biedt het ons een perfecte gelegenheid om een stap terug te doen en na te denken over de vele zegeningen die God ons heeft gegeven. Paus Benedictus XVI stelde in een preek voor om tijdens de Advent een “innerlijk dagboek” bij te houden, waarin we nadenken over Gods aanwezigheid in ons dagelijks leven.

Ook luisteren we vandaag naar een nieuw adventslied van Sela: Gaudete! Sinds de 16e eeuw klinkt in de donkere dagen voor kerst een hoopvolle tekst uit Fillipenzen: “Verheugt u altijd in de Heer, ik herhaal verheugt u […] want de Heer is nabij”. Deze Latijnse Bijbeltekst, de kerktaal van toen, opent onze harten. Nog even en dan vieren we de geboorte van Gods zoon hier tussen ons mensen. De tekst en muziek van Sela’s nieuwe lied ‘Gaudete’ zijn geschreven door Sela-zanger Lars Gerfen en Sela-pianist Arnold Dekker. Lars vertelt: “Het thema van advent – uitkijken naar de komst van Jezus – spreekt me heel erg aan. Voor mij betekent het niet alleen uitkijken naar Jezus’ geboorte, maar ook uitkijken naar zijn terugkomst op aarde. De ‘Zondag Gaudete’, de derde adventszondag, vind ik daarin een heel mooi uitgangspunt. Het staat voor onszelf verheugen, juist in duisternis. Die duisternis kun je interpreteren als de donkere dagen van december, maar ook als de schaduwkant van het leven.”In de katholieke kerk klinkt elk jaar op de derde adventszondag de Latijnse zin ‘Gaudete in Domino semper’. Lars heeft die tekst overgenomen en aangevuld met Nederlandse tekst. “De eerste zin kwam vrij snel tot stand: ‘Al wie verwacht, wordt niet teleurgesteld’. We mogen ook écht verwachten, omdat God ons heeft beloofd dat Jezus naar de aarde zal komen.” Waar de coupletten Gods belofte beschrijven, vormen de refreinen een aanmoediging: ‘Heel de wereld, juich en zing het uit!’ “Het is een oproep: laten we ons samen verheugen, uitzien naar zijn komst.”

Ook hebben we het met Kevin even over de gezondheid van Paus Franciscus. Deze ochtend hebben we vernomen dat de Paus toch niet naar Dubai zal reizen. De directeur van het persbureau van de Heilige Stoel zegt dat de artsen van paus Franciscus hem hebben gevraagd om zijn geplande reis naar Dubai om deel te nemen aan de COP28-top niet te maken en hij heeft hun advies “met veel spijt” geaccepteerd.

Een Bijbelvers voor vandaag:

Vreugde ga Ik voor u scheppen en jubel voor altijd.

– Js 65, 18

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
Miss Universe dankt God, tips voor de Advent en een nieuw lied van Sela 'Gaudete'
Loading
/

Een reactie achterlaten