6 citaten uit de Bijbel om het nieuwe jaar met positiviteit en hoop te beginnen, een ontmoeting van 60 jaar geleden in Jeruzalem, het verhaal van Onze Lieve Vrouw van Peñafrancia en gaat u op reis?

Vandaag gaan we het hebben over een bijzonder verhaal van Onze Lieve Vrouw van Peñafrancia. Hoewel de devotie tot Onze Lieve Vrouw van Peñafrancia de test van bijna 300 jaar in de Filippijnen heeft doorstaan, blijft het relatief onbekend in de rest van de wereld. De devotie begon in Parijs en verspreidde zich naar Spanje, voordat het uiteindelijk een van de populairste Filippijnse Mariadevoties werd.

Vandaag de dag staat het Mariabeeld in de Basiliek van Onze Lieve Vrouw van Peñafrancia in Naga City in de Filippijnen (zie foto hieronder). Het miraculeuze beeld van Onze Lieve Vrouw van Peñafrancia toont de ongeëvenaarde en onbeschrijfelijke schoonheid van de Moeder van God.

Ook staan we stil bij een bijzondere ontmoeting 60 jaar geleden in Jeruzalem dat een millennium veranderde: Paus Paulus VI en Oecumenisch Patriarch Athenagoras ontmoetten elkaar op de hellingen van de Olijfberg in januari 1964.

Op een bepaald moment tijdens een historische pelgrimstocht van de paus van Rome en de oecumenische patriarch van Constantinopel naar het Heilige Land, benaderden leden van de media de patriarch Athenagoras met de vraag: “Waarom bent u naar Jeruzalem gekomen?”. Waarop hij antwoordde: “Om ‘Goedemorgen’ te zeggen tegen mijn geliefde broer, de paus. Je moet niet vergeten dat het 500 jaar geleden is dat we elkaar voor het laatst gesproken hebben.”
De laatste keer dat een Romeinse paus en de patriarch van Constantinopel elkaar ontmoetten was in 1438, tijdens het Concilie van Florence, een poging om een einde te maken aan het Grote Schisma dat in de 11e eeuw was ontstaan. Na Florence volgden eeuwen van wat een katholieke priester die betrokken is bij de oecumene een “ijzige stilte” noemt.

Maar op 5 januari 1964 ontmoette paus Paulus VI patriarch Athenagoras op de Olijfberg in Jeruzalem. Op deze 60e verjaardag onderhouden hun respectieve opvolgers, paus Franciscus en oecumenisch patriarch Bartholomeus I, een hechte vriendschap en kan een internationale theologische dialoog tussen de katholieke en orthodoxe kerken terugkijken op tientallen jaren van groeiend wederzijds begrip op weg naar een verhoopt herstel van volledige gemeenschap tussen de kerken.

Het was de pelgrimstocht naar Jeruzalem in 1964 die de deur opende voor zo’n formele dialoog.

Gisteren hadden we het over voornemens, vandaag lezen we 6 Bijbelversen om het nieuwe jaar met positiviteit en hoop te beginnen! Het begin van een nieuw jaar kan voor velen een bron van angst zijn. Het is immers een belangrijk moment in het jaar waarop we druk kunnen voelen om afscheid te nemen van dingen die vertrouwd voor ons waren, om moeilijkheden het hoofd te bieden of om opnieuw te beginnen. Daarom kunnen we, terwijl we het onbekende tegemoet treden, naar de Schrift kijken om ons een sterke basis te geven voor een positieve en hoopvolle start van het nieuwe jaar. En deze zes opbeurende citaten zullen je zeker inspireren met positiviteit, hoop en standvastig geloof in de reis die voor je ligt.

Ik ken de plannen die Ik met u heb: ze hebben uw heil op het oog, niet uw onheil, en bereiden u een hoopvolle toekomst.
– Jeremia, 29, 11

Alles vermag ik in Hem die mij kracht geeft.
– Filippenzen 4, 13

De Heer is mijn licht en mijn heil: wie zou ik dan vrezen? De Heer is mijn burcht, mijn behoud: voor wie zou ik beducht zijn?
– Psalmen 27, 1

Schuift al uw zorgen op Hem af, want Hij heeft zorg voor u.
– 1 Petrus 5, 7

Intussen weten wij, dat God in alles het heil bevordert van die Hem liefhebben, van hen die volgens zijn raadsbesluit geroepen zijn.
– Romeinen 8, 28

Wees sterk en moedig, wees niet bang en heb geen schrik voor hen, want Jahwe uw God trekt zelf met u mee: Hij geeft u niet prijs, Hij laat u niet in de steek.
– Deutronomium 31, 6

Een van de mooie dingen aan het begin van een nieuw jaar is plannen hoe je de komende maanden wilt doorbrengen. Sommige mensen hebben misschien plannen om in Europa te reizen en als dat het geval is, kunnen ze hun reis misschien laten samenvallen met enkele van de mooiste katholieke tradities!

  • Semana Santa in Spanje
  • Het feest van Corpus Christi in Polen
  • Fête-Dieu in Frankrijk
  • De pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in Spanje
  • De Madonna della Salute in Italië
  • Paasvieringen in Vaticaanstad
  • John’s Eve vreugdevuren in Ierland
  • Allerheiligen in Portugal

En natuurlijk hebben we ook een bijBijbelvers voor vandaag:

Vreest de Heer, gij die Hem zijt gewijd, die Hem vrezen hun zal niets ontbreken.

– Psalmen 34, 10

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
6 citaten uit de Bijbel om het nieuwe jaar met positiviteit en hoop te beginnen, een ontmoeting van 60 jaar geleden in Jeruzalem, het verhaal van Onze Lieve Vrouw van Peñafrancia en gaat u op reis?
Loading
/

Een reactie achterlaten