Tips om goed te kunnen studeren!

Tijdens ons ochtendprogramma gaan we in gesprek met dokter Louis Van Hecken. Hij geeft enkele tips van Hildegard van Bingen om goed te kunnen studeren.

Tip 1: Intelligentiekoekjes

Dokter Louis heeft het gehad over de gekende ‘intelligentiekoekjes‘. In deze koekjes zit er nootmuskaat, kaneel en kruidnagel.

Kap 1.021. NOOTMUSKAAT (L)

Muskaatnoot heeft een grote warmte in zich en een goede tempering in zijn krachten. En als een mens muskaatnoot eet opent deze zijn hart, zuivert zijn zintuigen en bezorgt hem een goed geheugen. Neem een zekere hoeveelheid muskaatnoot, een gelijke hoeveelheid kaneel en een weinig kruidnagelen. Maal dit tot poeder en maak met dit poeder, fijn meel en een beetje water koeken en eet daar dikwijls van. Dat bedaart alle bitterheid van uw hart en uw geest, opent uw hart en uw verstopte zintuigen, maakt uw geest blij, zuivert uw zintuigen, vermindert alle schadelijke vochten in u, verleent goed sap aan uw bloed en maakt u sterk.

 • Wetenschappelijke studies bij proefdieren tonen aan dat nootmuskaat significante antidepressieve eigenschappen heeft.

Kap. 1.020. OVER KANEEL

Kaneel is ook zeer warm en heeft krachtige eigenschappen. Ook heeft hij een weinig vochtigheid in zich, maar zijn warmte is zo sterk dat hij die vochtigheid onderdrukt. Wie hem dikwijls eet vermindert bij hem de slechte vochten en bezorgt hem goede vochten. (PL 1139)

 • Wetenschappelijke studies tonen aan dat kaneel de stress vermindert.

Kap. 1.027. OVER KRUIDNAGEL (J)

En als iemand hoofdpijn heeft, zodat zijn hoofd gonst, zoals wanneer hij doof zou zijn, moet hij kruidnagel eten, en het gonzen in zijn hoofd vermindert.

 • Wetenschappelijke studies tonen aan dat kruidnagel actief is tegen virussen onder andere het SARS-COV-2 virus dat covid veroorzaakt en heeft ook sterke antidepressieve eigenschappen.


Recept “Intelligentiekoekjes”

Ingrediënten:

Per 3300 gr (3kg 300) volkoren speltmeel (alles in poedervorm):

 • 100 g kaneel,
 • 100 gr nootmuskaat,
 • 30 gr kruidnagel.


Bij het bakken – Per 300 gram mengeling:

 • 1 ei,
 • 125 gr goede echte boter,
 • 60 gr rietsuiker,
 • een mespunt zeezout (vb Sel de Guérande).

Dit wordt gemengd, in een platte vorm gekneed en dan gedurende 25 min in de hete luchtoven gezet op een temperatuur van 150 graden.

 

Tip 2: Bertram (Anacyclus pyrethrum)

Kap. 18. Bertram

Bertram (Pyrethrum) is van een gematigde warmte en ietwat droog, en door die tempering is hij puur, en heeft hij een goede geneeskrachtige werking. Want voor een gezonde mens is hij goed als hij gegeten wordt, omdat hij de schadelijke afvalstoffen in hem vermindert en het goede bloed in hem vermeerdert, en hij verwekt in hem een puur intellect.  Maar ook de zieke die reeds lichamelijk wegkwijnt, brengt hij terug op krachten, en stuurt niets onverteerds naar buiten, maar bezorgt hem een goede vertering. En de mens die veel fluimen in zijn hoofd heeft, als deze dikwijls bertram eet, dan vermindert hij de fluimen in zijn hoofd. Maar ook als hij dikwijls gegeten wordt, verdrijft hij bij de mens pleuritis, en zorgt hij voor zuivere lichaamsvochten in de mens en maakt zijn ogen helder. Op gelijk welke wijze dat hij gegeten wordt, hetzij droog, hetzij gekookt in het eten, is hij nuttig en goed zowel voor de zieke als voor de gezonde mens. Want als de mens hem dikwijls eet, jaagt hij de ziekte van hem weg en behoedt hem ervoor dat hij ziek wordt. Dat hij bij het eten ervan vocht en speeksel uitlokt in de mond, dat komt omdat hij de slechte vochten uittrekt, en gezondheid weergeeft. (PL 1138).

 • Wetenschappelijke studies tonen aan dat bertram het immuunstelsel stimuleert.

½ tot één koffielepel per dag van het bertramwortel poeder in soep, saus of op gelijk welke wijze.

 

Tip 3: Wilde Tijm
(PL De Quenula, Thymus serpyllum, fam.: Lamiaceae of lipbloemigen)

Kap. 1. 032. over de wilde tijm

En als de hersenen verzwakt zijn en als leeg zijn, dan moet hij wilde tijm verpulveren, dit poeder vermengen met fijn meel in water, en daarvan een gebakje maken. Dat moet hij dikwijls eten, en zijn hersenen zullen het beter stellen.

 

Tip 4: Tamme Kastanje

KAP. 3. 12. over de kastanjeboom

1) De kastanjeboom is zeer warm van aard, maar hij heeft in zich toch een grote kracht die aan die warmte is toegevoegd; hij verwijst naar de wijsheid. En wat in hem is, ook zijn vrucht, is zeer nuttig tegen elke zwakte in de mens. De mens echter die ziek is door jicht en daardoor toornig, omdat jicht altijd met toorn gepaard gaat, moet de bladeren, de hulzen en de vruchten in water koken en daarmee een dampbad maken. Dat moet hij dikwijls doen en de jicht in hem zal wijken en hij zal een mild gemoed hebben.

2) Bij een mens echter die uit kastanjehout een stok maakt en deze in zijn hand draagt, zodat deze hand daardoor warm wordt, bij hem worden vanuit deze opwarming de aders en alle krachten van zijn lichaam gesterkt. En neem ook dikwijls de geur van dit hout in u op, het zal uw hoofd gezondheid brengen.

3) Maar ook een mens bij wie de hersens tengevolge van dorheid leeg zijn en die daarom zwak in zijn hoofd is, moet  kastanjes in water koken, zonder iets anders eraan toe te voegen, en als het water weggegoten is, moet hij daarvan dikwijls tot zich nemen, zowel nuchter als na het eten, en zijn hersens groeien en worden gevuld, en zijn zenuwen worden sterk, en zo zal de pijn in zijn hoofd weggaan.

 • De kastanjesauna is zeer ontspannend.
 • Geregeld een wandeling maken in de frisse lucht, als het kan met een kastanjestok, geeft zuurstof aan de hersenen.
 • Gekookte kastanjes eten versterkt de hersenen en het zenuwstelsel  

 

Tip 5: Wijnazijn
Sla altijd mengen met wijnazijn

Kap. 1. 090.  over sla (J)

De sla die gegeten kan worden is zeer koud, en zonder kruiden, niet toebereid gegeten maakt  hij met zijn nutteloos sap de hersenen van de mens leeg en vult de maag met ziektestoffen. Wie dus sla wil eten, moet deze eerst met dille of wijnazijn of met iets anders laten doortrekken, zodat zij een paar keren even overgoten wordt voor hij gegeten wordt. En als men sla op deze manier met mate eet, dan sterkt hij de hersenen en zorgt voor een goede vertering.

 

Alle producten zijn te bekomen in de Speltboetiek De Meulder in Berchem!

 

 

Ik wens aan alle studenten een goede studietijd toe en mooie punten op het examen. Aanroep ook geregeld de heilige Geest en de bijstand van moeder Maria.
Dr. Louis Van Hecken

Radio Maria Podcast
Tips om goed te kunnen studeren!
Loading
/

Een reactie achterlaten