Van ontmoeting naar gastvrijheid – Mgr. Gabriël Quicke – De Peerle wordt 40 jaar – In gesprek met zuster Lieve Dirken

In deze aflevering brengen we één boek naar uw digitale leestafel. ‘Van ontmoeting naar gastvrijheid’, geschreven door mgr. Gabriël Quicke en uitgegeven bij Uitgeverij Halewijn.

Dit boek is opgevat als een drieluik waarbij de onderscheiden delen naar elkaar verwijzen. In het eerste luik buurten we bij enkele filosofen die het denken over ontmoeting hebben verdiept en opengebroken. Martin Heidegger, Martin Buber, Gabriël Marcel en Emmanuel Levinas passeren de revue. Het hoofdpaneel schetst een Bijbels tafereel waarbij drie vreemdelingen Abraham en Sara bezoeken, een oerverhaal over gastvrijheid en ook de scène waarop de triniteitsicoon van Rublev geïnspireerd is. In het derde luik wordt de gastvrijheid als typisch christelijke deugd vanuit verschillende invalshoeken verder uitgediept.

Gabriël Quicke is priester van het bisdom Brugge en was tot 2018 stafmedewerker van de Pauselijke Raad ter bevordering van de Eenheid van de christenen. Sinds september 2021 is hij rector van de Koninklijke Belgische Kerk en Stichting Sint-Juliaan-der-Vlamingen en afgevaardigd beheerder van de Fondation Lambert Darchis. Naast een lesopdracht zet hij zich in voor de christenen in het Midden-Oosten, en heel in het bijzonder voor de weeskinderen in Irak.

In een tweede deel gaan we in gesprek met zuster Lieve Dirken en dit naar aanleiding van het 40 jarig bestaan van het liturgisch centrum De Peerle in Mechelen! We horen meer over haar leven, over de ontstaansgeschiedenis van De Peerle en krijgen meer informatie over hun bijzondere verjaardagsweekend dat ze organiseren aanstaande zaterdag 16 en zondag 17 oktober!

Ga gerust een kijkje nemen op hun website en ontdek de boeiende sprekers die die dag zijn uitgenodigd. Verscheidene onder hen mochten we reeds te gast hebben in De Leeswijzer!

Naar De Peerle

 

Radio Maria Podcast
Van ontmoeting naar gastvrijheid - Mgr. Gabriël Quicke - De Peerle wordt 40 jaar - In gesprek met zuster Lieve Dirken
Loading
/

Een reactie achterlaten