Montfort en de Montfortaanse beweging in België – prof. Mathijs Lamberigts – Welkom in Rome – Emmanuel Van Lierde

In De Leeswijzer van de maand oktober leggen we opnieuw twee boeken op uw digitale leestafel!

Het eerste boek, Montfort en de Montfortaanse beweging in België, is verkrijgbaar bij de Uitgeverij Halewijn en is geschreven door onder meer professor Leo Kenis en professor Mathijs Lamberigts. Het was professor Lamberigts die het project coördineerde en we gingen hierover met hem in gesprek.

Zowat 100 jaar geleden kreeg de Mariaverering in ons land een belangrijke impuls door de montfortanen. Mede door toedoen van priester Poppe en kardinaal Mercier werd vanuit Leuven een brede werking opgezet van retraites, recollecties, missies en de verspreiding van een volkstijdschrift dat nog altijd bestaat (nu onder de naam Maria, middelares en koningin). In dit boek situeren Leuvense academici deze rijke geschiedenis tegen de achtergrond van Montforts spiritualiteit en Mariadevotie en in de Belgische context. Maar er is niet alleen oog voor wat voorbij is, ook de blijvende actualiteit van de Mariadevotie en de Bijbelse sleutelpassages over Maria komen aan bod. Tot slot spreekt Kardinaal De Kesel zijn verwachtingen uit voor de taak die de montfortanen in de toekomst zullen vervullen.

Werkten mee aan dit boek: Mathijs Lamberigts, Leo Kenis, Wiel Logister, Laura Tack, Nepolean James Raj, Frans Fabry, Jos Van den Bergh, Dries Vanysacker en kardinaal Jozef De Kesel.

+

Het tweede boek is van de hand van Emmanuel Van Lierde, hoofdredacteur van het christelijke opinieweekblad Tertio, en is eveneens verkrijgbaar bij Uitgeverij Halewijn. Welkom in Rome, kruispunt van de wereldkerk! We konden met Emmanuel Van Lierde in gesprek gaan over paus Franciscus, kardinalen, generale oversten en zijn ervaringen in het Vaticaan!

De uitgeverij omschrijft het boek als volgt:

“De auteur van dit boek mocht al vele Romereizen maken en doet dat sinds 2014 als vaticanist voor het christelijke opinieweekblad Tertio. Gaandeweg ontdekte hij een ander Rome en werden die reizen ‘retraites’, momenten van geloofsverdieping, omdat achter de stenen van monumenten, paleizen en kerken begeesterde en begeesterende mensen schuilen. Of het nu gesprekken waren met behouds- of hervormingsgezinde clerici, religieuzen, academici of actieve gelovigen, altijd gaven ze blijk van een oprechte overtuiging en een authentiek geloof. Dit boek steunt op interviews, analyses, impressies en duidingen die de auteur de voorbije vijf jaren schreef voor Tertio en voorziet ze van extra commentaar. Zo krijgt u een uitzonderlijk gevarieerd beeld van het reilen en zeilen in het Vaticaan, het kruispunt van de wereldkerk.”

Bovendien werd dit boek genomineerd voor de Prijs voor het Religieuze en Spirituele Boek 2020! U hoort hierover ook wat meer informatie tijdens het interview. U vindt ook heel wat meer informatie over deze prijs op hun website waar u bovendien kan meestemmen voor de publieksprijs!

 

Radio Maria Podcast
Montfort en de Montfortaanse beweging in België - prof. Mathijs Lamberigts - Welkom in Rome - Emmanuel Van Lierde
Loading
/

Een reactie achterlaten