Hoor, wie klopt daar, Uitkijken naar de Komende – Mgr. Koen Vanhoutte – Etty Hillesum, de binnenwereld is even reëel als de buitenwereld

In de Leeswijzer van deze maand stellen we opnieuw twee boeken aan u voor.

Het eerste draag de titel: ‘Hoor, wie klopt daar – Uitkijken naar de Komende’ en werd geschreven door mgr. Koen Vanhoutte, hulpbisschop voor het Vicariaat Vlaams-Brabant en uitgegeven door Uitgeverij Halewijn.

In dit boekje staat mgr. Koen Vanhoutte, hulpbisschop voor het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen, stil bij het komen van de Heer. Dit komen situeert zich niet enkel in een ver verleden of vage toekomst. Het is een immer actueel gebeuren. De Heer klopt hier en nu aan onze deur. We worden er gevoelig voor gemaakt met enkele Bijbelse overwegingen en gebeden. Zo ontdekken we een adventsspiritualiteit die het hele jaar door het leven van een christen(gemeenschap) mee kleur geeft.

Het tweede boek dat we aan u voorstellen draagt de titel: ‘Etty Hillesum – De binnenwereld is even reëel als de buitenwereld’ en werd geschreven door Willy Dupont en uitgegeven door Uitgeverij Carmelitana.

Zelfs op de rand van de vernietiging kan een mens meer mens worden en een nieuwe wereld beginnen. Etty Hillesum (1914-1943) is er een uitzonderlijk en authentiek voorbeeld van, met een heel eigen spiritualiteit van verbondenheid.
Haar nagelaten geschriften leiden ons binnen in de alledaagse en lastige wereld van een jonge Joodse vrouw tijdens de tweede wereldoorlog. Na een snelle, maar diepgaande ontwikkeling maakt ze de keuze om niet onder te duiken, maar te gaan helpen in het doorgangskamp Westerbork, waardoor ze finaal ook zelf op de fatale trein naar Auschwitz wordt gezet.

Dit boek volgt Etty Hillesum chronologisch doorheen haar inspirerende dagboeken en brieven, die pas veertig jaar na haar dood gepubliceerd raakten. Het biedt de lezer een indringende kijk in de complex persoonlijkheid en de verrassende teksten van Etty.

Willy Dupont werd gevormd enerzijds op de hoofdwegen van de mystiek en van de monastieke (o.a. karmelitaanse) spiritualiteit, anderzijds in de praktijk
van een respectvol luisterende en lezende rechter.

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
Hoor, wie klopt daar, Uitkijken naar de Komende - Mgr. Koen Vanhoutte - Etty Hillesum, de binnenwereld is even reëel als de buitenwereld
Loading
/

Een reactie achterlaten