150 jaar monniken in Affligem – Frank Teirlinck – Schrijven in kerkelijke context – Karel Evenepoel – Compendium Lectio Divina 2021 – Gemeenschap Zaden van het Woord

In deze aflevering leggen we twee nieuwe boeken op uw digitale leestafel en leren we, aan de hand van een interview met de auteurs, de auteurs en hun werken beter kennen

Het eerste boek draagt de titel ‘150 jaar monniken in Affligem‘ en is bij de abdij zelf uitgegeven, geschreven door de heer Frank Teirlinck.

Dit jaar is het juist 150 jaar geleden dat vanuit Dendermonde het kloosterleven in de oude abdij Affligem opnieuw begon nadat de Franse Revolutie in 1796 een einde had gemaakt aan het kloosterleven in de belangrijkste abdij van het hertogdom Brabant. Affligem is de oudste benedictijnerabdij van de Nederlanden die tot op heden bewoond is door monniken. In dit boek komen de 191 monniken aanbod die  de laatste 150 jaar in Affligem woonden en wonen.

Ontdek samen met ons hoe deze bevlogen schrijver, geraakt door de spiritualiteit van de heilige Benedictus, gedurende vele jaren een innige vriendschap opbouwde met de monniken van de abdij van Affligem en hoe de ontmoeting met een pater zijn leven zou veranderen.

Meer informatie vindt u op hun website.

———————————————————————————————————————————————

Het tweede boek is geschreven door de heer Karel Evenepoel en draagt de titel ‘Schrijven in kerkelijke context‘, uitgegeven bij Uitgeverij Halewijn.

Karel Evenepoel kan bogen op een jarenlange ervaring als corrector van diverse kerkelijke publicaties. Bij zijn correctiewerk viel het hem op dat er weinig uniformiteit was in de schrijfwijze van religieuze begrippen en dat ook de officiële spelling van het Nederlands niet altijd werd gevolgd. Daarom verscheen in 2016 bij Halewijn zijn Vademecum – Correcte schrijfwijze bij kerkelijke en andere taalproblemen.

De auteur bleef echter her en der steeds weerkerende fouten opmerken in heiligennamen, parochiebenamingen en kerkelijke terminologie en zag regelmatig teksten die niet waren aangepast aan de steeds evoluerende spellingsregels of niet geschreven waren in correct Nederlands. Dat vormde de aanzet voor dit nieuwe boek, waarin hij veel aandacht schenkt aan de kerkelijke of taalkundige ‘reden’ van de huidige schrijfwijze, met eerbied voor de spellingsregels die in 2005 werden ingevoerd.

Een welgekomen leidraad voor al wie wil schrijven in, voor of over de Kerk.

Dit boek kan ongetwijfeld een uitgelezen werkinstrument worden binnen de Kerk, om te beginnen in de bisdommen, voor het jaarboek, maar ook voor de ontelbaren teksten, boeken en tijdschriften die in de vicariaten, parochies, organisaties en dergelijke circuleren.

Kardinaal Jozef De Kesel – Aartsbisschop van Mechelen-Brussel

———————————————————————————————————————————————

Tot slot vestigen we u ook nog graag de aandacht op het feit dat het Compendium voor Lectio Divina 2021 is uitgekomen en te bekomen is bij de Gemeenschap Zaden van het Woord! Vorig jaar mochten we daar nog een mooi interview over horen met zuster Isabel en beluisterden we de getuigenis van mevrouw Mieke Houben!

U kan deze interviews altijd opnieuw beluisteren.

U kan de gemeenschap contacteren om dit Compendium te bekomen.

U kan het Compendium 2021 eveneens bekomen op volgende wijzen:

* Bij hun huizen in Tongeren en of Tongerlo
* via e-mail: zaden.compendium@gmail.com
* via Telefoon of WhatsApp: 012 39 33 25 of 0488 90 62 59 (Tongeren) of 0472 94 10 47 (Tongerlo)
* via Facebook: https://www.facebook.com/zaden.vanhetwoord.7/

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
150 jaar monniken in Affligem - Frank Teirlinck - Schrijven in kerkelijke context - Karel Evenepoel - Compendium Lectio Divina 2021 - Gemeenschap Zaden van het Woord
Loading
/

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. mildred caprino

    Met veel aandacht heb ik geluisterd naar het interview met Karel Evenepoel.

Een reactie achterlaten