Vastenretraite in de eerste week van de veertigdagentijd

In deze eerste week van de veertigdagentijd kan u dagelijks na de Eucharistie vanaf 9u45 (en op woensdag na Radio Vaticaan Live, vanaf 10u30) luisteren naar de vastenretraite gegeven door Priester Karel Loodts.

Maandag 7 maart: Don Bosco. De zuilen van de opvoeding. Het openingsgebed van de Eucharistieviering.
In het openingsgebed verzamelt de priester al de intenties, vragen, problemen en verlangens van de mensen en brengt ze bij de Heer. Tevens is het een inleiding worden we voorbereid op de lezingen uit de Bijbel.

Dinsdag 8 maart: Augustinus. Neem en lees.
Augustinus dacht niet aan God. Lang kan het succes in de wereld de vraag verdringen naar wat de wereld overstijgt. Het gebed van zijn moeder was krachtiger dan zijn verlangen naar een aardse carrière en aardse wijsheid. Hij vocht met zichzelf, zocht en vond. Gods Woord is levend en krachtig.

Woensdag 9 maart: Ambrosius van Milaan. We kunnen zingen. Gebed is sterker dan een atoombom.
Ambrosius wist dat er een grote kracht uitgaat van een lied. Zingen is dubbel bidden en opent ons hart voor de Heer. Zingend kan men zich bezinnen en zich in het geloof verdiepen.

Donderdag 10 maart: Franciscus van Assisi. Afstemmen op Jezus Christus.
Franciscus groeide op als een rijkeluiskind. Alle mensen bewonderden hem en velen waren jaloers op hem. Tot Franciscus tegen zijn vader zei: “Ik wil geen geld, ik wil de vrijheid van Jezus Christus. Ik wil onze God, Schepper en Gever van het goede, danken!”

Vrijdag 11 maart: De vreemde Hippolytus. Het Eucharistisch Gebed.
Geen enkele heilige is perfect, maar de gebreken van Hippolytus waren wel heel groot. Hij was heel streng voor zichzelf en voor anderen. De Kerk was niet streng genoeg, vond hij, en hij keerde zich tegen de Kerk. Gelukkig voor hem is de Kerk wel vergevingsgezind en barmhartig.

Zaterdag 12 maart: Sergius. Het Lam Gods, dat wegneemt de zonden van de wereld.
Zoals het paaslam dat geslacht werd in Egypte een teken was van de bevrijding van het Joodse volk uit de macht van de Farao, zo is Jezus Christus het Paaslam van het Nieuwe Verbond. Hij is het Lam Gods dat zich over ons ontfermt, onze zonden wegneemt en ons de echte vrede geeft.

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Segers

    De Heilige Ambrosius, bisschop, goede herder die zijn leven geeft voor zijn schapen zoals Jezus Christus. Andere goede herders zijn: Carolus Borromeus, Bonifatius, zijn nicht Walburgis, Appolinaris van Noord-Italië. Psalmen en antiphonen brengen bekering van onszelf en van anderen en van vijanden. Gebed is sterker dan een atoombom. De mysteries van de rozenkrans zijn de samenvatting van het evangelie. Het “Onze Vader” en het “Wees Gegroet”, zijn de woorden van God. 4 Paters Jezuïeten overleefden als enigen de atoombom uit Hiroshima. Zij baden elke dag de rozenkrans

  2. Segers

    Sint Augustinus, kerkleraar net zoals Thomas van Aquino, Bonaventura en Basilius de Grote en Gregorius van Nazianze. “Wanneer al mijn gedachten openbaar zouden worden, ik zou mij nergens meer kunnen vertonen” (+-,dixit een Engelse politicus). Laat u geen leraar noemen, want je hebt slechts één leraar, de Christus. De verrezen en levende Jezus Christus groeit telkens weer in ons bij de sacramenten, vooral die van penitentie en verzoening en eucharistie

  3. Segers

    Van wie is dat prachtige guitaarspel tussendoor?

Een reactie achterlaten