Over de projecten van Radio Maria in Mozambique, Zambia, Zuid-Afrika en Tanzania!

Vandaag staan we stil bij enkele projecten van de Wereldfamilie van Radio Maria op het continent Afrika.

Radio Maria Mozambique

HUIDIGE STATUS

Radio Maria Mozambique is de tweede Radio Maria in Afrika. Dit radiostation werd op 2 juni 1995 opgericht en heeft jarenlang alleen in het zuiden van het land FM-licenties gehad, met name in het aartsbisdom Maputo (de hoofdstad van het land) en in twee andere bisdommen: Xai Xai en Inhambane. Tweeënhalf jaar geleden werd het netwerk uitgebreid naar het centrale deel van het land, in het bisdom Quelimane. Nu is begonnen met de bouw van een tweede onderstation in het bisdom Tete, aan de grens met Malawi.

HET PROJECT

De bouwwerkzaamheden en de technische voorbereiding voor het Radio Maria project in Tete vorderen goed, maar er is nog 70.000 euro nodig om het project af te ronden. Het zal een prachtig geschenk zijn van Onze Lieve Vrouw aan de mensen van het bisdom Tete voor de viering van het 30-jarig bestaan van Radio Maria in Mozambique.

Onderhoud radionetwerk – 70.000


Radio Maria Zambia

HUIDIGE STATUS

Radio Maria Zambia viert haar 25-jarig bestaan op 21 juni 2024. Het is ontstaan in het immense plattelandsdistrict Chipata. Het is de zesde Radio Maria op het Afrikaanse continent. Momenteel bevindt het nationale hoofdkwartier zich in Lusaka, de hoofdstad van het land, en werd geopend nadat de radio van het aartsbisdom Lusaka werd omgevormd tot een Radio Maria zender. Voorlopig heeft Radio Maria Zambia twee onderstations: Chipata en Livingstone. Radio Maria is al lange tijd aanwezig in Zambia, maar de uitbreiding van het netwerk verloopt traag en er zijn nog steeds veel mensen in Zambia die het licht van het Woord van God niet kunnen ontvangen via Radio Maria.

HET PROJECT

De World Family of Radio Maria werkt aan een project om een nieuw substation te starten in het bisdom Kabwe. Tegelijkertijd moeten we ook de onderstations Chipata en Livingstone helpen om zonder onderbrekingen radioprogramma’s uit te zenden. Zelfvoorziening is nog steeds moeilijk te bereiken, gezien de armoede van de bevolking. Voor Zambia hebben we 70.000 euro nodig.

Onderhoud radionetwerk – 70.000


Radio Maria Zuid-Afrika

HUIDIGE STATUS

In 2023 werd er een verzoek ingediend bij de World Family of Radio Maria door de autoriteiten van de katholieke kerk in Zuid-Afrika, een zeer belangrijk Afrikaans land dat bekend staat om zijn apartheidspolitiek. Het heeft een bevolking van ongeveer 62 miljoen mensen en het werkloosheidspercentage ligt rond de 58%. Er zijn een paar heel rijke mensen en veel mensen leven in armoede. Soms is er vuurwapengeweld. Hoewel Zuid-Afrika een heel belangrijk land is op het Afrikaanse continent, is het sinds 1993, het jaar waarin de eerste Radio Maria in Afrika werd geboren, niet mogelijk geweest om een Radio Maria zaadje te planten in dit land. Maar nu, na 30 jaar aanwezigheid van de radio van Onze Lieve Vrouw op het Afrikaanse continent, gaan de deuren open in Zuid-Afrika.

HET PROJECT

Tegen het einde van 2023 vroeg de Zuid-Afrikaanse katholieke kerk om de aanwezigheid van Radio Maria. Het project is om de microfoons van Radio Maria aan te zetten in een studio in de stad Kaapstad. Het is misschien ook mogelijk om een AM-frequentie van een lokale radio in de grootste stad van Zuid-Afrika, Johannesburg, te verwerven. De kosten in dit land zijn erg hoog. De eerste fase van dit project wordt geschat op 250.000 euro.

Aankoop en installatie van een tweede studio – 120.000

Onderhoudskosten AM-frequentie  – 130.000


Radio Maria Tanzania

HUIDIGE STATUS

Radio Maria Tanzania is de belangrijkste Radio Maria in Afrika. Het heeft al ongeveer veertig actieve FM-frequenties, terwijl ongeveer 25% van de Afrikaanse Radio Maria’s slechts één frequentie heeft. Radio Maria Tanzania is zelfvoorzienend, maar kan wel de gewone uitgaven dekken, die nog steeds erg hoog zijn gezien de aanwezigheid van talrijke technische radiofrequentiesystemen, maar kan de uitbreiding van zijn eigen radionetwerk niet betalen.

HET PROJECT

In 2020 gaf de Tanzaniaanse regering Radio Maria 30 FM-frequenties die binnen een jaar geactiveerd moesten worden. Deze licenties zijn nu allemaal actief dankzij de vrijgevigheid van de zendelingen tijdens de wereldmarathon. De Tanzaniaanse regering heeft de aanbeveling van de staat opgevolgd en ons nog eens 10 nieuwe FM-licenties gegeven die binnen 12 maanden geactiveerd moeten worden. Er zijn veel FM-licenties nodig in Tanzania omdat het gebied van dit land 945.087 vierkante kilometer beslaat, met een bevolking van ongeveer 67 miljoen mensen. Het grootste deel van de bevolking woont op het platteland dat voor bisschoppen en priesters moeilijk te bereiken is. Om deze 10 licenties in te schakelen, hebben we 400.000 euro nodig.

Aanschaf van 10 nieuwe repeaters – 400.000

Radio Maria helpt zoveel bij het evangeliseren, vooral op het platteland, door antwoord te geven op veel vragen die veel katholieken bezighouden. Met hun programma’s helpen ze mensen te begrijpen wat het evangelie betekent en wat de juiste leer van de kerk is.

– Mgr. Stephano Lameck Musomba O.S.A, hulpbisschop van het aartsbisdom Dar es Salaam

 

Radio Maria Podcast
Over de projecten van Radio Maria in Mozambique, Zambia, Zuid-Afrika en Tanzania!
Loading
/

Een reactie achterlaten