Magnificat90 en Exodus90: 90 dagen op weg naar Pasen!

Vanaf 9 januari kan je dagelijks om 16u luisteren naar het programma 'Traject90'. Tijdens deze uitzendingen kan u in een eerste deel naar Magnificat90 luisteren en in een tweede deel naar Exodus90. Dagelijks lezen we voor Magnificat90 uit het boek 'Geloven in de Liefde'. Ook overlopen we het doel van dit traject, het ankerpunt van de week en de opdracht van de week. We bidden ook samen het Magnificat. Voor Exodus90 zal er hoofdzakelijk worden gelezen uit Exodus, het boek uit de Bijbel, met aansluitend de aangegeven reflecties. Afsluiten doen de heren met het gebed tot de heilige aartsengel Michaël.

Op Paasmaandag, maandag 10 april 2023, zal er een dankmis plaatsvinden in de kapel van de studio’s van Radio Maria, uit dank voor het traject90 en voor alle deelnemers aan Exodus90 en Magnificat90. Deze mis zal ook uitgezonden worden op Radio Maria. Iedereen van harte welkom!

Magnificat 90

Magnificat 90 is een 90-daagse reis waarin we als vrouw de liefde voor Christus in ons dagelijks leven verdiepen, een weg waarin we vrijheid ontdekken door loslaten. Samen met andere vrouwen gaan we op weg. Geïnspireerd door de Heilige Thérèse van Lisieux mogen we groeien in overgave en vertrouwen. Door trouw aan het gebed, het geschenk van het vasten en de kracht van de gemeenschap ontdekken we hoezeer God voor ons zorgt en ons ziet als zijn geliefde dochter!

Tijdens Magnificat 90 mogen we met behulp van drie oefeningen groeien in deze relatie met God. Ze zijn een hulpmiddel op onze 90-daagse tocht.

De 3 oefeningen

De oefeningen zijn een hulpmiddel, een gave van God, om onze waardigheid als Dochter van de Vader nog meer te beleven. Er is waarschijnlijk geen enkele vrouw geweest die niet even heeft moeten slikken toen ze de disciplines zag. Kan ik dat wel? Past dat wel bij mij? We mogen ze zien als een middel om ons hele leven in Gods handen te leggen. Ervaar zelf hoeveel Hij ervoor in de plaats terug kan geven!

Trouw aan het gebed

Denk hierbij aan dagelijkse tijd voor gebed, zoals een ochtend- en avondgebed, dagelijks een moment stille tijd met God en passages lezen uit een boek over Liefde en overgave, dat je op de reis begeleidt.

Het geschenk van het vasten

Telefoons, sociale media, (online) shoppen, Netflix, snacks… Het zijn allemaal fijne dingen. Maar o zo snel raken we er in een bepaalde mate verslaafd aan, worden we er afhankelijk van. Hoeveel dichter brengt dit alles ons nu bij onze identiteit als geliefde dochter van God? Wanneer wij vasten, afstand van deze dingen nemen, dan maken wij meer ruimte voor God zodat Hij kan werken in ons hart en in ons leven. Vasten helpt dus eigenlijk om meer onszelf te worden!

Gemaakt voor gemeenschap

Wij zijn gemaakt voor gemeenschap! Ieder mens verlangt naar diepe en betekenisvolle relaties, en uiteindelijk naar de liefdesgemeenschap die God zelf is. Daarom is ook de zusterschap een essentieel onderdeel van Magnificat 90.

Wil je meer informatie? Wil je graag meedoen? Neem zeker een kijkje op de officiële website van Magnifiat90!

Exodus 90

Exodus 90 is een negentig dagen durende uittocht met beklimmingen voor mannen van Egypte, de plaats van slavernij, naar het Beloofde Land. Doorheen gebed, ascese en broederschap, essentiële aspecten van het christelijk leven, leren we als man God en zijn besluiten te volgen in plaats van onszelf. Daarom vereist het aangaan van deze geestelijke oefening het nederig aangaan van alle drie deze pijlers.

Gebed

Als mannen zijn wij geroepen om op een unieke manier deel te nemen aan het leiderschap van Christus. Bent u de geestelijke leider die u moet zijn? Moeten uw vrienden en familie vertrouwen hebben in de beslissingen die u neemt? Moeten zij erop vertrouwen dat u hen leidt waar de Heer hen naartoe roept, in goede en in slechte tijden? Zonder een leven geworteld in gebed is het bijna onmogelijk om te weten waar God je naartoe leidt. Zonder een leven van dagelijks gebed is het nog moeilijker om erop te vertrouwen dat je weet waar de Heer je vraagt om je vrienden en familie op een bepaald moment naartoe te leiden. Het is tijd om te beginnen met bidden.

Tijdens Exodus 90 zul je een gewoonte van dagelijks gebed opbouwen. Je verbindt je ertoe om elke dag een heilig uur te bidden. Als je niet een heel heilig uur kunt doen op een bepaalde dag, doe dan zoveel als je kunt, met een minimum van twintig minuten stil gebed. Zowel spreken tot actief luisteren naar de Heer behoren daar toe. Daarnaast leest u elke dag deel voor deel het boek Exodus door. De Schrift zal vergezeld gaan van een dagelijkse reflectie. De overdenking zal u helpen de bijbelpassage voor die dag te begrijpen, te begrijpen waar u zich op de geestelijke reis bevindt, en u leiden naar de gebedstijd van die dag met onze Heer. Blijf trouw aan het dagelijkse gebed en u zult groeien in uw vermogen om God te horen spreken. Deze genade en dit vermogen zullen u helpen het geestelijke hoofdschap waartoe onze Heer u als man roept, uit te oefenen.

Ascese

De vastenpuntjes in Exodus 90 helpen ieder mens zich los te maken van de dingen van de wereld. Een man die de ascese als disciplines uitvoert zonder de disciplines voor gebed en broederschap helemaal samen op te nemen, zou iets doen, maar hij zou Exodus 90 niet uitvoeren. Exodus 90 is evenzeer een oefening in gebed als in vasten, en in vasten als in broederschap. Zoals we alle drie nodig hebben om het christelijk leven te leven, zo hebben we ook alle drie nodig om Exodus 90 op te nemen.

Broederschap

Dit essentiële aspect van het christelijke leven is een van de meest voor de hand liggende en toch over het hoofd geziene aspecten van het hedendaagse christelijke leven. Tijdens Exodus 90 oefen je broederschap met 4-6 andere mannen in je omgeving. Dit is geen warme en knuffelbare, “ik ben ok, jij bent ok, dus we zijn allemaal ok” soort broederschap. Dit is een authentieke, “de tijd is nu,” knieën op de knikker, type broederschap. Een broederschap waar mannen uit hun comfortzone stappen en in het licht komen. Een broederschap waar verantwoordelijkheid authentieke mannelijkheid voortbrengt. Het christelijke leven is niet gemakkelijk. Je hebt broeders nodig en zij hebben jou nodig.

Wil je meer informatie? Wil je graag meedoen? Neem zeker een kijkje op de officiële website van Exodus90!

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Liesbet vandenberghe

  Organiseert Radio Maria ook Aanbidding en biecht gelegenheid voor de deelnemers van magnificat90 en exodus90 in de kapel van de studio’s?

  1. Redactie

   Beste Liesbet,

   Elke donderdag is er na de mis van 09u00 aanbidding tot 12u15. Iedereen is van harte welkom!

   Vriendelijke groeten,
   Radio Maria

Een reactie achterlaten