Paus Franciscus en Paus-Emeritus Benedictus XVI reflecteren over het leven van de heilige Paus Johannes Paulus II

In deze speciale aflevering van Radio Vaticaan zijn we getuige van een historische gebeurtenis.

Twee nog levende pausen, één paus-emeritus na een pontificaat van 8 jaar, de ander zetelende paus met het 7e jaar op de teller van zijn pontificaat.

De éne geboren in 1927 in Duitsland, kind van het Europese continent en de ander geboren in 1936 te Argentinië, kind van het Latijns – en Zuid-Amerikaanse volk. De één diocesaan priester en de ander religieus, volgeling van de heilige Ignatius van Loyola, en beiden zouden uiteindelijk op het pad van het bisschopsambt gezet worden.

De Heilige Geest blijft ons verrassen door de rijkdom van de verscheidenheid van het volk van God ook te vieren in het pauselijke ambt. Beiden werden echter geraakt door de ontmoeting met Jezus Christus, maar ook door de ontmoeting en het contact met een andere paus, de heilige paus Johannes Paulus II. De éne diende deze paus vooral als kardinaal prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer de ander zag het voornaamste deel van zijn gebedsleven gebouwd op de ontmoeting met deze bijzondere paus en zou hem dienen als kardinaal en als aartsbisschop van Buenos Aires.

In deze aflevering ontdekken we hoe ze beiden reflecteren over de impact die de heilige paus heeft gehad, niet enkel op hun leven, maar op dat van de hele Kerk en de hele wereld.

We luisteren eerst naar onze huidige paus. Hoe hij vertelt over zijn ontmoeting met hem in Argentinië, hoe het zien van deze man van gebed hem zou beïnvloeden voor de rest van zijn leven. Paus Franciscus maakt een treffende, korte analyse over de drie zaken in het leven van de heilige paus Johannes Paulus II, die volgens hem leiden tot de modeleigenschappen van een bisschop! We luisteren ook nog naar de audio van de videoboodschap die de paus zond naar de Poolse jongeren in Krakau, thuishaven van de toenmalige aartsbisschop Karol Wojtyla.

In een tweede deel van deze aflevering luisteren we naar wat de, toen nog, kardinaal Ratzinger zei over deze paus bij zijn begrafenis, de homilie die, zo verklaarden verschillende kardinalen later, het college der kardinalen zou doen beseffen dat er maar één man geschikt was om deze grote paus op te volgen.

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
Paus Franciscus en Paus-Emeritus Benedictus XVI reflecteren over het leven van de heilige Paus Johannes Paulus II
Loading
/

Een reactie achterlaten