In woonzorgcentrum Sint-Jozef is de eeuwenoude traditie van christelijk leven verweven met de abdij van Munsterbilzen springlevend

Voor deze uitzending van het zorgportret nemen we u mee naar Haspengouw, naar het zuiden van de provincie Limburg, naar de gemeente Munsterbilzen. Omstreeks 670 werd hier door de Heilige Landrada een vrouwenklooster gesticht, de latere Abdij van Munsterbilzen. De abdij werd op het einde van de negende eeuw door de Vikingen geplunderd. Het zal ongeveer honderd jaar duren voor er een nieuwe stichting gebeurt van deze abdij. Daarop floreert de abdij tot ze in 1794 door toedoen van de Fransen wordt opgeheven. Een deel van de gebouwen bleef staan, en in deze gebouwen trokken in 1895 de uit Frankrijk verdreven Zusters van Sint-Jozef in. Zij gaven onderwijs en stichtten ook een psychiatrische kliniek, het huidige Medisch Centrum Sint-Jozef. Het klooster in Munsterbilzen werd in 2006 omgebouwd tot een rusthuis.

We ontmoeten er de campusverantwoordelijke Christel Vanbeckbergen, zorkundige Amber en orthopedagoog Rackel. We maken kennis met bewoonster Maria, met zuster Hildegard en zuster Ghislaine en mevrouw Inge Gorissen die werkt als assistente van de zusters.

In het woonzorgcentrum is er een sterke wisselwerking met de zusters van Sint-Jozef die er in gemeenschap leven. De zusters nemen volledig deel aan het leven van het woonzorgcentrum en omgekeerd zijn alle bewoners ook welkom voor de eucharistievieringen die in de kapel doorgaan en voor de gebedsmomenten van de zusters.

Radio Maria Podcast
In woonzorgcentrum Sint-Jozef is de eeuwenoude traditie van christelijk leven verweven met de abdij van Munsterbilzen springlevend
Loading
/

Een reactie achterlaten