Moeder Teresa, Leven en werk

Paus Franciscus verklaarde Moeder Teresa van Calcutta in het jaar 2016 heilig. In 2005 reeds schreef Robert Houthaeve een boeiend boek over haar leven en werk.

U kan luisteren naar het betreffende boek via onderstaande geluidsbestanden.

Ze werd als Agnes Gonxha Bojaxhiu geboren in wat men nu Macedonië noemt. Op 17 jarige leeftijd volgde ze haar religieuze roeping door toe te treden tot de zusters van Onze Lieve Vrouw van Loreto in Ierland.

Kort daarna zou haar levensweg haar naar India brengen, het land waar ze werkelijk tot het uiterste toe Christus zou navolgen. Haar grote devotie voor de heilige Thérese van Lisieux bracht haar er toe uiteindelijk de naam Zuster Theresa aan te nemen. Haar bijzondere manier van omgaan met mensen van alle achtergrond maakte haar al snel, misschien wel ongewild, tot de leidersfiguur die Christus van haar maken wou, zo werd ze Moeder Teresa.

De Heer zou haar als instrument gebruiken om vertroosting te brengen onder armen, zieken, daklozen, straatkinderen en de vele andere verschoppelingen die ze in de Indiase maatschappij zou tegenkomen. De armsten der armsten, dat waren haar meest verkozen gezelschap, naast de vele uren van Eucharistische aanbidding en gebed die ze doorbracht met Jezus. Ze verkreeg de toestemming van de toenmalige paus, Pius XII, om haar klooster te verlaten en zich te vestigen onder de armen. Zo stichtte ze het wereldberoemde apostolaat van “The Missionairies of Charity”.

Haar onbaatzuchtige beleving van de naastenliefde verbaasde de hele wereld, gelovig en ongelovig, en zorgde er zelfs voor dat ze in het jaar 1979 de Nobelprijs voor de Vrede ontving.

Moge dit boek een inspiratie vormen voor uw geestelijk leven!

 

Een reactie achterlaten