Wereldkankerdag: getuigenissen en tot welke heilige bidden als je kanker hebt?

Gianluca Firetti

Vandaag staan we stil bij de boodschap van Paus Franciscus na het Angelus van gisteren, zondag 4 februari. We bidden ook een Weesgegroet voor vrede in de wereld en ook in het bijzonder voor de doden en gewonden van de verwoestende branden die in het centrum van Chili zijn uitgebroken.

We ontdekken ook de getuigenis van een jongeman (zie foto hierboven). Gianluca werd op 8 september 1994 geboren in Sospiro, een provincie van Cremona, Italië. Hij was een jongen zoals zovelen. Maar tijdens een voetbalwedstrijd op 18-jarige leeftijd veranderde zijn leven plotseling. Door pijn in zijn rechterknie onderging hij verschillende onderzoeken, waaruit een tragische diagnose bleek: osteosarcoom, een soort botkanker.

We zijn tenslotte gemaakt voor de hemel. Voor altijd. Voor de eeuwigheid.

– Gianluca enkele dagen voor zijn sterven.

Op 24 januari 2015 werd Gianluca opgenomen in het ziekenhuis. Ondanks de pijn had hij tijd voor bezoek en luisterde hij naar de mensen die om beurten zijn kamer binnenkwamen. De kamer veranderde van een plek van lijden en dood in een plek van ontmoeting en gebed. Gianluca stierf op 30 januari 2015 op 20-jarige leeftijd.

Sergio Rodriguez

Geconfronteerd met het reële vooruitzicht om te sterven, kan ik God alleen maar vanuit mijn hart bedanken.

– Sergio Rodriguez

Sergio Rodríguez is 41 jaar oud, getrouwd met een mooie vrouw genaamd María en vader van vijf kinderen: Isabel, Pablo, Inés, Ana en Miguel. Het gezin leeft hun geloof uit als leden van de Neocatechumenale Gemeenschap van de San Juan de Mirasierra Katholieke Kerk in Madrid, Spanje. Sergio ontving onlangs de resultaten van een biopsie die bevestigde dat hij te maken heeft met een angioimmunoblastisch T-cel lymfoom recidief. Zijn toestand was zodanig slecht dat hij geen aanvullende chemotherapiebehandeling meer kon krijgen en er waren maar weinig alternatieven die zijn lichaam in dat stadium aankon.

Sergio schreef het volgende:

Deze situatie is zo delicaat dat mijn vrouw en ik er heel rustig doorheen leven. We hebben een vrede die alleen van God kan komen. We leven in een heel moeilijke tijd, menselijk gezien, in groot lijden – maar met een vrede die ons gegeven wordt door de gemeenschap van de heiligen, omdat er ontelbaar veel mensen voor me bidden. Vrede neemt het lijden niet weg, maar we weten dat God betrokken is bij onze persoonlijke geschiedenis en dat Hij het is die ons leven leidt en leidt. We kunnen dus alleen maar vertrouwen op Zijn wil, die altijd zal inhouden wat het beste is voor ons en onze kinderen. Ik weet dat het vreemd zal klinken en dat het voor veel mensen misschien moeilijk is om dit te begrijpen, maar geconfronteerd met dit vooruitzicht om te sterven, kan ik God alleen maar danken vanuit mijn hart. Als ik denk aan de reële mogelijkheid om te sterven, voel ik me verdrietig bij de gedachte gescheiden te zijn van mijn familie, vooral mijn vijf kinderen en mijn vrouw, maar diep in mijn hart heb ik een enorme dankbaarheid jegens God voor alles.

Wist u dat er een beschermheilige is voor de kankerpatiënten? Peregrine, wiens liturgische feestdag 4 mei is, werd geboren in het jaar 1265 (sommige bronnen zeggen 1260) in de Noord-Italiaanse stad Forlì. Hij was de enige zoon van een vooraanstaande familie die, zoals veel van dergelijke families in die tijd en regio, verwikkeld was in een hectische politieke sfeer. We ontdekken samen zijn leven!

En natuurlijk, ook vandaag een Bijbelvers voor de dag:

Acht uzelf niet hoger dan U kunt verantwoorden.

– Rom 12, 3

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
Wereldkankerdag: getuigenissen en tot welke heilige bidden als je kanker hebt?
Loading
/

Een reactie achterlaten