Over Palmzondag: de homilie van priester Karlo, tradities in de wereld en overzicht van de vieringen in de Goede Week!

Vandaag staan we stil bij de Eucharistieviering van Palmzondag en luisteren we naar de homilie van priester Karlo.

Een van de mooie kanten van het katholieke geloof is dat de verschillende feesten vaak inspireren tot prachtige vieringen over de hele christelijke wereld. En dit is precies het geval voor Palmzondag, de eerste dag van de Goede Week. Laten we samen een aantal prachtige tradities die door landen van heinde en verre zijn overgenomen, en misschien herken je er zelfs een paar dichter bij huis.

Spanje: Processie van de ezel
In sommige regio’s van Spanje, vooral in Catalonië, bestaat een unieke Palmzondagtraditie uit een processie met een praalwagen met een voorstelling van Jezus die op een ezel rijdt, of waarbij een echte ezel een beeld van Jezus draagt. De ceremonie symboliseert de bescheiden intocht van Jezus in Jeruzalem.

Ethiopië: Hosanna vieringen
Ethiopische orthodoxe christenen vieren Hosanna, hun versie van Palmzondag, met kleurrijke processies, gezangen en gebeden. Het is een vreugdevolle gebeurtenis waarbij met palmtakken wordt gezwaaid en traditionele kleding wordt gedragen ter ere van de triomfantelijke intocht van Jezus in Jeruzalem.

Mexico: Palmpasen vlechten
In Mexico, vooral in dorpen en steden met een inheemse bevolking, worden ingewikkelde palmweefsels gemaakt voor Palmzondag. Deze weefsels hebben vaak de vorm van kruizen, bloemen of andere symbolen en worden gebruikt om huizen en kerken te versieren.

Griekenland: Vis op het menu
In heel Griekenland vieren mensen de triomfantelijke intocht van Christus in Jeruzalem door vis te eten, ook al is het vastentijd en onthouden de Grieks-orthodoxen zich tijdens deze 40 dagen van vis (samen met ander voedsel, zoals vlees). Deze traditie stamt uit de Griekse oudheid, toen de palmen in de vorm van een kruis die we vandaag de dag kennen, werden uitgedeeld in de vorm van een vis, een van de eerste tekenen van het christendom.

Ook overlopen we samen de diensten van de Goede Week die u bij Radio Maria kan meevieren. U bent van harte welkom in de kapel van onze studio’s om mee te vieren!
Nog even een overzicht:

Woensdag 27 maart 2024: Chrismamis
Deze Eucharistieviering met wijding van de heilige Oliën wordt live uitgezonden om 19u30 vanuit de Kathedraal in Hasselt, gecelebreerd door Mgr. Hoogmartens.

Donderdag 28 maart 2024: Witte Donderdag, herdenking van het laatste avondmaal
Deze Eucharistieviering zal uitgezonden worden om 20u00

Vrijdag 29 maart 2024: Goede Vrijdag
De dienst van Goede Vrijdag zal uitgezonden worden vanuit de kapel van Radio Maria om 20u00.

Zaterdag 30 maart 2024: Paaswake
De Paaswake zal uitgezonden worden vanuit de kapel van Radio Maria om 21u00.
Tijdens de Paaswake nemen we de tijd om de Verrijzenis van de Heer te vieren. Daarom zullen we ook luisteren naar alle 9 lezingen die voor deze Eucharistieviering voorgesteld zijn. Deze viering kan daarom wat langer duren.

Zondag 31 maart 2024: Hoogfeest van Pasen
De Hoogmis van Pasen zal uitgezonden worden vanuit de kapel van Radio Maria om 10u00.

Om 12u00 zullen we rechtstreeks verbonden zijn met Paus Franciscus om samen met hem het Regina Caeli te bidden en natuurlijk de Urbi en Orbi zegen te ontvangen. Live te volgen op Radio Maria!

Maandag 1 april 2024: Paasmaandag
Op de tweede Paasdag zal de feestelijke Eucharistieviering uitgezonden worden vanuit de kapel van Radio Maria om 10u00.

De Bijbelvers van vandaag is de volgende:

Ik ben het brood om van te leven.
– Joh 6, 48

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
Over Palmzondag: de homilie van priester Karlo, tradities in de wereld en overzicht van de vieringen in de Goede Week!
Loading
/

Een reactie achterlaten