Over Charles Dickens en Albino Luciani (Paus Johannes Paulus I)

Bij het begin van onze uitzending bidden we samen voor de jongen van 12 jaar die gisteren overleden is na een aanrijding op de terugweg naar huis. Maria, ontferm u over zijn ouders, familie en vrienden. Omhels ze met uw moederlijke liefde.

Vandaag gaan we het hebben over het boek ‘brieven aan beroemde mensen’. Toen hij kardinaal Albino Luciani was, schreef de toekomstige paus Johannes Paulus I brieven aan figuren uit de geschiedenis en literatuur, waaronder één aan Charles Dickens.

Tijdens zijn korte pontificaat stond Johannes Paulus I bekend als “de lachende paus”. Zijn karakteristieke warmte is duidelijk zichtbaar in de verzameling brieven die gepubliceerd zijn als Illustrissimi (Aan de illustere personen). De brieven werden geschreven tussen 1971 en 1975 voor de katholieke krant Messaggero di S. Antonio, toen hij nog kardinaal Albino Luciani heette en patriarch van Venetië was.

De brief van Johannes Paulus I aan Charles Dickens is een waarschuwing dat er geen echte viering van Kerstmis kan zijn zonder een actieve, betrokken “liefde voor de armen”. Onze Heer werd geboren in een kribbe en Hij zei ook: “Wat jullie ook gedaan hebben voor een van mijn minste broeders, dat hebben jullie voor mij gedaan”. Net als Dickens zijn wij geroepen om te reageren op de meest kwetsbare en vergeten mensen in onze wereld.

De Bijbelvers voor vandaag is de volgende:

Uw hand zal mij vast blijven houden.

– Ps 62, 9

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
Over Charles Dickens en Albino Luciani (Paus Johannes Paulus I)
Loading
/

Een reactie achterlaten