‘Massale aanvallen in verschillende bisdommen’: over het geweld en de vervolging in Myanmar

In het kader van 'Red Week' willen we samen met Kerk in Nood aandacht geven aan de christenen die vervolgd worden omwille van hun geloof. Kom op voor wie niet vrij is om te geloven. Dit jaar wordt er op woensdag 22 november 2023 om 17u een gebedswake gehouden in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. U bent van harte welkom! De gebedswake zal ook door ons worden uitgezonden. Met het thema van dit jaar, ‘Wees een licht in de duisternis voor mensen die vervolgd worden om hun geloof’, roept Kerk in Nood mensen op om te bidden, om hun stem te laten horen en om concrete steun te bieden aan wie lijden vanwege hun geloof.

© ACN

Vandaag gaan we luisteren naar een gesprek dat we vorige week hebben gehad met priester Stephen Chit Thein uit Myanmar. Hij is een van de priesters die dankzij een ‘beurs’ van Kerk in Nood kan studeren in ons land. Hij vertelt ons over de situatie in Myanmar.

Priester Stephen was op bezoek in onze studio’s vorige week. Na ons gesprek hebben we van Kerk in Nood vernomen dat de situatie in Myanmar verslechterd is.

Christenen roepen op tot gebed nu er nieuwe strijdfronten uitbreken in Myanmar

Bijna drie jaar na de militaire coup van februari 2021 hebben rebellen in Myanmar een groot offensief ingezet. Na het recente gecoördineerde offensief, bekend als Operatie 1027, in de staat Shan, zijn de gevechten ook in andere gebieden geïntensiveerd, waaronder de regio Sagaing en de staten Chin en Kayah, wat heeft geleid tot wijdverspreid geweld en massale ontheemding.

Regina Lynch, uitvoerend voorzitter van Aid to the Church in Need (ACN), uitte haar bezorgdheid door te zeggen:

“We hebben berichten gehoord over massale aanvallen in verschillende bisdommen. De afgelopen dagen is het geweld en de ontheemding sterk geëscaleerd. Vanuit het hele land komen steeds meer dringende oproepen voor gebed.

Gedurende de afgelopen drie jaar van burgeroorlog heeft de Kerk de mensen bijgestaan die hebben geleden onder de vernietiging van talrijke gebedshuizen en de ontheemding van hele dorpen. Deze nieuwe spiraal van geweld maakt het des te dringender om onze broeders en zusters in dit geïsoleerde en vaak vergeten deel van de wereld te gedenken.

Het lijden heeft een kritiek punt bereikt, waardoor steeds meer burgers hun toevlucht zoeken in kerken die als veilig worden beschouwd. Helaas zijn er meldingen van schrijnende incidenten in heilige gebieden. Sommige kerken zijn zelfs conflictgebieden geworden en religieuze instellingen zijn onder dwang geëvacueerd. We hebben meldingen ontvangen van bijkomende schade aan kerkelijke eigendommen op verschillende locaties, wat de ernst van de situatie nog vergroot.”

Terwijl de situatie blijft verslechteren, hebben ACN’s Birmese partners een oproep gedaan voor gebed: “De situatie is nijpend en we vragen iedereen nederig om voor ons te bidden in deze moeilijke tijd,” staat in een van de berichten die naar ACN is gestuurd.

“Laten we niet vergeten te bidden voor Myanmar. Tussen de vele conflicten die momenteel over de hele wereld woeden, voelt het volk van Myanmar zich in de steek gelaten temidden van hun lijden. Onze solidariteit is een lichtstraal in de duisternis waarmee ze geconfronteerd worden”, concludeerde Regina Lynch.

Bron: Church in Need

 

Ook vandaag krijgen we een Bijbelvers:

Ik ben de Heer, uw geneesheer.

– Ex 15, 26

Radio Maria Podcast
'Massale aanvallen in verschillende bisdommen': over het geweld en de vervolging in Myanmar
Loading
/

Een reactie achterlaten