Brief van Johannes Paulus I aan de heilige Lucas en nieuwe muziek van Sela!

Collage van Aleteia

Vandaag staan we stil bij een brief geschreven door Johannes Paulus I aan de heilige Lucas. Toen kardinaal Albino Luciani (de toekomstige paus Johannes Paulus I) brieven begon te schrijven aan historische figuren, deed hij dat in de context van het begin van de jaren 1970. Hij schreef tussen 1971 en 1975 voor de katholieke krant Messaggero di S. Antonio en zijn brieven werden later gebundeld in een boek met de titel Illustrissimi (Aan de illustere personen). Johannes Paulus I geloofde dat een opkomende vloed van consumentisme ons vermogen om onze plaats voor God te zien ernstig zou schaden.

We proberen deze posities om te draaien, we willen autonomie, eer, onafhankelijkheid…we willen niet afhankelijk, zachtmoedig, geduldig zijn… De vooruitgang is ons naar het hoofd gestegen: we zijn ons er erg van bewust dat we de maan hebben bereikt, dat we een beschaving hebben gecreëerd met alle soorten consumptiegoederen en alle soorten comfort.

Johannes Paulus I wilde erop wijzen dat het evangelie van Sint Lucas ons herinnert aan de eenvoudigen, de armen van deze wereld, en hoe wij geroepen zijn tot een zekere eenvoud van leven die ons dichter bij God brengt.

We luisteren ook naar 2 nieuwe liederen van de groep Sela! Binnenkort, op 20 januari, komt het nieuw album ‘Huis van vrede’ uit! We luisteren deze ochtend naar de liederen ‘Alles wat adem heeft’ en ‘Wanneer wordt het waar’.

Paus Franciscus riep gisteren, na het Angelusgebed, iedereen op om te blijven bidden:

En laten we degenen die lijden onder de wreedheid van oorlog in zoveel delen van de wereld niet vergeten, vooral in Oekraïne, Palestina en Israël. Aan het begin van het jaar hebben we vredeswensen uitgewisseld, maar wapens blijven doden en vernietigen. Laten we bidden dat degenen die de macht hebben over deze conflicten zich realiseren dat oorlog niet de manier is om ze op te lossen, omdat het de dood zaait onder burgers en steden en infrastructuur vernietigt.
(…)
Laten we altijd bidden om deze genade: opvoeden tot vrede.

En natuurlijk hebben we ons programma afgesloten met een Bijbelvers voor de dag:

Kijk goed uit! Als je broeder zondigt, wijs hem dan terecht, en als hij zich bekeert, vergeef hem dan.

– Lc 17, 3

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
Brief van Johannes Paulus I aan de heilige Lucas en nieuwe muziek van Sela!
Loading
/

Een reactie achterlaten