4 redenen om deze vastentijd te biechten en de charmante brief van Johannes Paulus I aan de heilige Thérèse van Lisieux

"Biechten is het bad van de ziel. Zelfs een schone en onbezette kamer verzamelt stof; kom na een week terug en je zult zien dat het weer afgestoft moet worden!" - Heilige Pater Pio

©Aleteia

Vandaag staan we stil bij 4 redenen om tijdens deze vastentijd -en gans het jaar door- te biechten.

Verantwoordelijkheid

Hoewel het gemakkelijk kan zijn om anderen de schuld te geven, moeten we zelf verantwoordelijkheid nemen voor onze daden. Gezien het zegel van de biecht is het een veilige plaats om onze zonden hardop te benoemen, de frequentie van die overtredingen aan te geven en onze wandaden te erkennen.

Het doen van een gewetensonderzoek voor de biecht dient als de beste realiteitscheck om eerlijk te zijn tegenover zowel jezelf als de Heer in ons streven naar een godvruchtiger leven.

Gods vergeving ervaren

Of we ons nu waardig voelen voor vergeving of niet, de Heer schenkt ons deze genade door de dienst van het priesterschap.
Gods barmhartigheid overspoelt ons tijdens de biecht en bevrijdt ons van onze zondelast. We hebben de kans om opnieuw te beginnen met een zuiver geweten.

Jezus zei deze woorden tot de heilige Faustina over zijn barmhartigheid:

Ik verlang naar vertrouwen van Mijn schepselen. Moedig zielen aan om groot vertrouwen te stellen in Mijn peilloze barmhartigheid. Laat de zwakke, zondige ziel geen angst hebben om tot Mij te naderen, want zelfs al had ze meer zonden dan er zandkorrels op de wereld zijn, alles zou verdrinken in de onmetelijke diepten van Mijn barmhartigheid.

– Dagboek van de heilige zuster Faustina, 1059

Volledig deelnemen aan de mis

Naar de mis gaan in een staat van doodzonde voelt als toekijken hoe al je vrienden worden uitgenodigd voor een feestje zonder jou. Maar dan erger.
We zijn geroepen om in volledige gemeenschap met onze Heer en zijn kerk te zijn, wat betekent dat we in staat van genade moeten zijn.

Tijdens de viering van de Mis nodigt Jezus ons uit om te delen in zijn aanwezigheid en Hem op deze intieme en kwetsbare manier te ontvangen. Omdat de Eucharistie het kostbaarste geschenk is dat we op aarde hebben, zou het ons verlangen moeten zijn om alles te doen wat we kunnen om volledig deel te nemen aan deze relatie met de Heer.

Jezus zei tegen hen: “Amen, amen, Ik zeg u, tenzij u het vlees van de Mensenzoon eet en zijn bloed drinkt, hebt u het leven niet in u.” (Johannes 6:53)

Spirituele begeleiding ontvangen

God laat ons niet in de steek in onze zonden. Gelukkig hebben we priesters om ons op onze reis te helpen. Wanneer de boeteling de akte van berouw uitspreekt, legt de biechteling een ‘intentieverklaring’ af aan de Heer, van een verandering van hart en gedrag. Naast boetedoening kan de priester, als je dat wenst en het hem vraagt, naast de biecht eventueel ook spirituele begeleiding bieden om te helpen groeien in heiligheid.

Net als onze Heer tijdens die 40 dagen, word je op dit moment misschien verleid door de vijand. Misschien ben je boos op jezelf omdat je een slaaf bent van gewoontezonde, of misschien heb je moeite om je vastenbeloften na te komen.
In onze gebrokenheid en louter menselijkheid wil de Heer ons ontmoeten en ons transformeren met zijn verlossende liefde. We zijn nu misschien in de woestijn, maar dat zal niet blijven duren. Pasen komt eraan!

Laat het geschenk van dit prachtige sacrament niet verloren gaan en bereid je hart en ziel nu voor op het Hemelse feestmaal!

Als kardinaal schreef Johannes Paulus I een mooie brief aan de heilige Thérèse van Lisieux die werd gepubliceerd in de plaatselijke katholieke krant van zijn bisdom. Er zijn maar weinig geschriften bewaard gebleven uit het leven van Johannes Paulus I, vooral omdat zijn pontificaat maar iets langer dan een maand duurde. Om deze vreugdevolle paus beter te begrijpen, moeten we kijken naar zijn tijd als patriarch van Venetië en de verschillende geschriften lezen die ons zijn nagelaten.

Een van deze schatten is een compilatie van brieven die hij tussen 1971 en 1975 schreef voor de katholieke krant Messaggero di S. Antonio. Hierin schreef hij aan verschillende personages, waaronder historische figuren, auteurs en heiligen.
Onder de brieven aan heiligen is een charmante brief aan de heilige Thérèse van Lisieux. Hierin herinnert hij zich:

Ik was zeventien toen ik uw autobiografie [Verhaal van een ziel] las.

John Paul I vertelt verder hoezeer het zijn leven heeft beïnvloed:

Voor mij was het als een donderslag bij heldere hemel. “Verhaal van een kleine bloem” noemde je het. Voor mij leek het het verhaal van een “stalen staaf” vanwege de wilskracht, de moed en het besluit dat eruit sprak.

Op donderdag 22 februari publiceerde het Dicasterie voor de Evangelisatie een gids die dient om dit jaar 2024, dat door de paus werd uitgeroepen als een gebedsjaar, te begeleiden. En dit alles als ultieme voorbereiding van onze harten om de genaden van het jubeljaar 2025 te ontvangen. We staan met Kevin even stil bij dit document. Neem zeker een kijkje bij het programma Vaticaan om de twee uitzendingen over dit document te herbeluisteren.

Hij voert mij naar wateren der rust.

– Ps 23, 2

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
4 redenen om deze vastentijd te biechten en de charmante brief van Johannes Paulus I aan de heilige Thérèse van Lisieux
Loading
/

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Liesbeth

    Kunnen jullie me laten weten waar je het citaat van Pater Pio hebt gevonden? Ik vind het een treffende vergelijking en ik zou ze willen gebruiken voor een artikel.

    1. Redactie

      Beste Liesbeth,

      Dank voor je reactie. We hebben het even nagevraagd, het zal in de ‘Epistolary’ staan. Veel brieven zijn uitgegeven in 4 boeken: correspondentie met zijn geestelijke leiders (als enigste in het Nederlands verkrijgbaar), brieven met zijn geestelijke dochter Raffelina Cerase, brieven met zijn andere geestelijke dochters, overige correspondentie zoals de brief aan paus Paulus VI, zijn familie, vrienden, medebroeders etc. Maar welk deel en welk pagina, daar hebben we geen weet van. Meer informatie kan u terugvinden op deze website: https://saintpiofoundation.org/saint-pios-epistolary.

      We wensen u alvast een zeer fijne dag toe!
      Radio Maria

Een reactie achterlaten