We stellen u graag twee nieuwe boeken voor in deze aflevering:
Lijdt Christus nu nog? Meevoelen met het Hart van Jezus geschreven door E.H. Michel Esparza en uitgegeven bij De Boog en Betsaïda.
Binnen de katholieke eredienst is het kruisbeeld een bekend en belangrijk symbool. Het is een visuele herinnering aan het Lijden van Christus op Goede Vrijdag. Maar welke christen realiseert zich dat het lijden van Christus méér inhoudt dan zijn aardse, fysieke lijden? Veel christenen zijn zich er niet van bewust dat Jezus ook nu nog, in de hemel, gevoelig is: dat onze zonden Hem verdriet aandoen en onze liefde Hem blij maakt. Zijn lijden is dus niet een eenmalige gebeurtenis van tweeduizend jaar geleden, maar blijft in zijn Hart voortduren tot aan zijn wederkomst. Dit boek probeert licht te werpen op dat continue lijden van Christus.
Als het tot ons doordringt, hoeveel Christus lijdt om de zonden van alle tijden, zullen we meer voeling krijgen met zijn heilige menselijkheid – zijn vreugde en verdriet – en zullen we de urgentie inzien om zijn Hart te troosten. Daardoor verlichten wij zijn wonden en nemen wij deel aan zijn verlossingswerk. Tegelijk worden wij ertoe gebracht ook zelf onbaatzuchtig lief te hebben. Zo blijkt dat de devotie tot het Heilig Hart van Jezus niet iets is uit het verleden, maar iets dat blijvend relevant is.
Kapel gezocht, 15.000 verhalen in beweging uitgebracht door Parcum, geschreven door Rik van Puymbroeck en foto’s door Myriam Rispens, uitgegeven door Uitgeverij Lannoo.
Vlaanderen en Brussel tellen 300 gemeenten, en niet minder dan 15.000 kapellen.
Het zouden er bovendien zomaar nog veel meer kunnen zijn.Elk van die kapellen heeft een eigen verhaal: soms gebouwd om rampspoed af te wenden, soms uit dank voor een klein of groot mirakel. Sommige zijn half verdwenen of opgegaan in het landschap. Maar allemaal zeggen ze ons iets over onze geschiedenis, over wat ons bezighoudt, en over de gewone levens van de miljoenen mensen in ons land.
Dit boek vormt een neerslag in beeld en tekst van een zoektocht naar verrassende, verborgen, soms nieuwe en soms eeuwenoude kapellen in onze streek. Gaandeweg is die zoektocht een missie geworden om de veelheid en verscheidenheid ervan in kaart te brengen.
Bovenal is Kapel gezocht een uitnodiging om zelf mee op zoek te gaan naar de kapellen in je buurt, en bij te dragen aan een inventaris van die enorme variatie aan erfgoed. Zo krijgen we een nieuwe blik op de meer dan 15.000 verhalen die overal rondom ons te vinden zijn, en die vandaag nog evenzeer bewegen als vroeger.