De grootste troost komt van het gebed, bidden met en tot Pater Pio – Ewelina Borger – Kinderen van de zorg, zes eeuwen stedelijke jeugdzorg in Antwerpen – Dirk Luyten

De grootste troost komt van het gebed, bidden met en tot Pater Pio – Ewelina Borger – Uitgeverij De Boog/Betsaïda (verkrijgbaar bij Didoc.be en Carmelitana)

Het gebed is het beste wapen dat we bezitten: het is een sleutel, die het hart van God opent.
Je moet tot Jezus spreken met je hart, niet enkel met je lippen.
In bepaalde omstandigheden moet je enkel je hart laten spreken.

Dit boekje biedt allereerst een kort overzicht van Pater Pio’s leven.
Verder twee typen gebeden: gebeden die zijn voorzien van passende overwegingen van Pater Pio (De Rozenkrans en de Kruisweg) en gebeden op voorspraak van Pater Pio (naast losse gebeden de Litanie van Pater Pio en twee novenen.)
Het boekje, dat is geïllustreerd met elf foto’s, sluit af met drie korte teksten van Pater Pio over de Eucharistie.

 

Kinderen van de zorg, zes eeuwen stedelijke jeugdzorg in Antwerpen – Dirk Luyten, Erik Zwysen en Sietske Van den Wyngaert – Uitgeverij Garant

Stierf de helft van de vondelingen voor hun vijftien jaar? Hoeveel duizenden kinderen werden er vanuit Antwerpen uitbesteed op het platteland? Hoe kwamen de wezen terecht in de schoolstrijd? Was er tijdens de Tweede Wereldoorlog een razzia in het Meisjesweeshuis?

‘Kinderen van de zorg. Zes eeuwen stedelijke jeugdzorg in Antwerpen’ brengt de vergeten sociale geschiedenis van de opvang van vondelingen, verlatelingen, wezen en andere kinderen in precaire situaties opnieuw tot leven. In Antwerpen was dat eeuwenlang een stedelijke aangelegenheid. De evolutie van de stad bepaalde mee de opvang in instellingen en uitbestedingen bij kostgezinnen op het platteland.

Opvattingen van vroegere elites resulteerden in grote godshuizen als het Vondelingenhuis, het Maagdenhuis en het Knechtjeshuis. Later verschenen de ‘Gestichten voor verlaten kinderen’, grootschalige weeshuizen en tehuizen voor zwakke kinderen. Meer recent gingen de instellingen aansluiten bij het normale leven en kwam het ondersteunen van de gezinscontext centraal te staan. Een reis door de tijd leert dat de opvang van kinderen in precaire situaties van alle tijden is en vol van uitdagingen.

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
De grootste troost komt van het gebed, bidden met en tot Pater Pio - Ewelina Borger - Kinderen van de zorg, zes eeuwen stedelijke jeugdzorg in Antwerpen - Dirk Luyten
Loading
/

Een reactie achterlaten