Vastenretraite in de vijfde week van de veertigdagentijd

In deze vijfde week van de veertigdagentijd kan u dagelijks na de Eucharistie vanaf 9u45 (en op woensdag na Radio Vaticaan Live, vanaf 10u30) luisteren naar de vastenretraite gegeven door Priester Karel Loodts.

Maandag 4 april: Nieuwe Evangelisatie (deel 1). Wat is Nieuwe Evangelisatie?
We hoeven geen missionarissen te sturen naar verre landen. Bij de Nieuwe Evangelisatie is heel de Kerk betrokken: vrienden, familie, collega’s. Het is voor hen die Jezus Christus niet kennen en (bijna) niets weten over het geloof. Hoe gaan wij hen evangeliseren?

Dinsdag 5 april: Nieuwe Evangelisatie (deel 2). Verkondigen in woorden en daden.
Nieuwe Evangelisatie is niet zo nieuw als we denken. De methoden zijn nieuw, maar Christus verkondigen is zo oud als de Kerk zelf, sinds Jezus’ Hemelvaart. We staan er dus niet alleen voor, we hebben gidsen.

Woensdag 6 april: Nieuwe Evangelisatie (deel 3).Terreinen waarop leken zich moeten begeven. Welke Boodschap?
Priesters hebben hun taken, leken de hunne. De reis naar het geloof begint met vertrouwen, daarna nieuwsgierigheid naar Jezus Christus en Zijn Kerk, vervolgens openstaan voor het geloof, dan honger en zoektocht naar Jezus en Zijn Kerk, tenslotte word je een leerling. Dat laatste blijf je.

Donderdag 7 april: De Hemel. Na onze sterfelijke jaren is er nieuw leven.
Het geloof verheft onze gedachten, versterkt onze moed en ontvlamt onze hoop en liefde. Het geloof zegt ons: wees niet bang, u bent niet alleen in deze wereld, en na onze sterfelijke jaren is er een nieuw leven. Voorbij de zichtbare sterren en ruimte bevindt zich ons Vaderland.

Vrijdag 8 april: Heilig Hart van Jezus. Ontwikkeling van het Kruis tot in onze dagen.
In onze gekwetste wereld ontbreekt de vrede. Ook in het geloof zijn velen de weg kwijt. We hebben de Koning van de Vrede nodig. Aan het Kruis doorstak een soldaat “Zijn zijde met een lans; terstond kwam er bloed en water uit” (Joh.19,34). Hier vinden we de wortels van de devotie tot het Heilig Hart van Jezus.

Zaterdag 9 april: Onze Lieve Vrouw van Guadalupe. Niet geschilderd door mensenhanden.
1531, Mexico. Op de heuvel van Tepeyac, bovenop de grondvesten van een vroegere tempel die toegewijd was aan de moedergodin Tonantzin, verscheen Maria. Ze uitte de wens dat daar ‘een huis’zou worden gebouwd, een kerk voor de Allerhoogste God. Op Maria’s initiatief werd de kerk gesticht in Amerika. Ze liet een miraculeuze afbeelding achter op een doek.

Een reactie achterlaten

Menu sluiten