Pinksterretraite

Tussen Hemelvaart en Pinksteren kan u na de Eucharistie van 9 uur luisteren naar een Pinksterretraite gebracht door priester Karel Loodts:

27 mei: Het vuur van de Heilige Geest
In Parijs brandde de Notre-Dame. Het is een beeld van onze Katholieke Kerk. Toch wordt de Notre-Dame opgebouwd, ze verrijst uit de as. Zo kan het ook gaan met onze Katholieke Kerk. Toch zal de heropbouw niet automatisch gebeuren. Bij de Notre-Dame zijn architecten nodig, timmermannen, vakmensen, werkmensen. Actie! De Heilige Geest zet ons in beweging tot gebed en om onze gaven en talenten in te zetten tot opbouw van de Kerk. Zijn vuur vernieuwt ons. Zoals met Pinksteren hebben wij het vuur van de Heilige Geest nodig.

28 mei: Mensen gelukkig maken door de Adem van Jezus
“Mijn zending is het om mensen gelukkig te maken” zei Curt Weisenstein. Ook wij hebben de zending om mensen gelukkig te maken. De ‘Adem van Jezus Christus’, oftewel de Heilige Geest zet mensen in beweging. Onze samenleving loopt vast in allerlei meningen en redeneringen en spraakverwarring. De Heilige Geest brengt eenheid. Biddende mensen brengen de geestelijke energie voor het welzijn en geluk van de samenleving en de parochie en maakt ons gevoelig voor elkaar. De Heilige Geest smeedt ons aan elkaar en aan Jezus Christus, onze Heer en God.

30 mei: Wie is de Heilige Geest en wat doet Hij 
Veel mensen zijn weggedreven van de Kerk. Ze hebben een carrière opgebouwd, maar zonder dat ze er de vinger op kunnen leggen missen ze iets in het leven. Ze lijken op een auto langs de weg, zonder brandstof. In Jeruzalem waren de leerlingen van Jezus samen en verwachtten de ‘kracht van den hoge’. Met Pinksteren werden ze ‘gevuld met de Heilige Geest’. Een instorten van de Heilige Geest, gevolgd met een uitvloeien naar anderen. “Jullie Vader in de Hemel geeft de Heilige Geest aan hen die Hem er om vragen” (Lc.11,13). In de Bijbel wordt de Heilige Geest beschreven als wind, vuur, wolk, olie, adem, licht, en Hij verschijnt in de vorm van een duif. Wat betekent dat?

31 mei: Gedoopt in de Heilige Geest. Wat betekent dat? Wat gebeurt er? 
Johannes de Doper zegt: “Ik doop u met water. Maar Die na mij komt is sterker (…) Hij doopt u met de Heilige Geest en met vuur” (Lc.3,6). Eén derde van de Christenen zegt dat ze een of andere ‘uitstorting’ of ‘doop’ ervaren hebben. Toch is dit niet bedoeld voor een groepje enthousiastelingen, het is voor ieder van ons. Het is een geschenk voor ieder die er om vraagt.

2 juni: De gaven van de Heilige Geest
In de Bijbel vinden we een lijst van gaven (1Kor.12). De Heilige Paus Johannes Paulus II zei: “De Geest is altijd geweldig wanneer Hij ingrijpt. Hij wekt verbazingwekkende nieuwe dingen, verandert mensen en de geschiedenis radicaal.” Tijdens Vaticanum II (1962-1965) herontdekte de Kerk de gaven (charisma’s) als essentieel voor haar identiteit en voor de heiliging van het volk van God. Maar als we de gaven/charisma’s hebben, hebben we dan nog een Kerk en de leer van de Kerk nodig?

3 juni: De vruchten van de Heilige Geest. Hoe deze gaven gebruiken?
We moeten aan God de gaven van de Heilige Geest verlangen en vragen! Hij zal ze ons niet opdringen, we moeten ze vragen. Zonder Gods gaven zijn we beperkt in onze mogelijkheden. Willen we deze gaven? Er is moed nodig om buiten je comfortzone te stappen. Vraag om de gaven en je zult God aan het werk zien, levens zullen veranderen en de Kerk wordt opgebouwd. Daarom: Kom Heilige Geest!!!

4 juni: De Heilige Geest en het Onbevlekte Hart van Maria
Maria werd als schepsel gevormd door de Heilige Geest. Maria’s Onbevlekt Hart is het meesterwerk van de Heilige Geest. Maria is de Bruid van de Heilige Geest om Moeder van God te zijn, én om de Geest over ons te kunnen aantrekken. Maria komt ons te hulp om de Heilige Geest te ontvangen en zo vernieuwd te worden. We kunnen ons toewijden aan het Onbevlekt Hart van Maria en bidden: “Kom Heilige Geest door de machtige voorspraak van Maria, Uw Bruid.”

Catechismus
Catechismus
Het vuur van de Heilige Geest
Loading
/
 • Het vuur van de Heilige Geest

  Het vuur van de Heilige Geest

  May 27, 2022 • 43:09

 • Mensen gelukkig maken door de Adem van Jezus

  Mensen gelukkig maken door de Adem van Jezus

  May 28, 2022 • 45:18

 • Wie is de Heilige Geest en wat doet Hij

  Wie is de Heilige Geest en wat doet Hij

  May 30, 2022 • 46:12

 • Gedoopt in de Heilige Geest. Wat betekent dat? Wat gebeurt er?

  Gedoopt in de Heilige Geest. Wat betekent dat? Wat gebeurt er?

  May 31, 2022 • 42:19

 • De gaven van de Heilige Geest

  De gaven van de Heilige Geest

  Jun 2, 2022 • 39:49

 • De vruchten van de Heilige Geest. Hoe deze gaven gebruiken?

  De vruchten van de Heilige Geest. Hoe deze gaven gebruiken?

  Jun 3, 2022 • 46:38

 • De Heilige Geest en het Onbevlekte Hart van Maria

  De Heilige Geest en het Onbevlekte Hart van Maria

  Jun 4, 2022 • 50:53

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Ilse De Voegt

  Wat een catechese,
  Wat een weg,
  …. Te gaan … voor wie wil
  Niet alleen … nooit
  Gebruiksaanwijzingen … een doosje vol
  Kom Heilige Geest …🕊werk vrij in mij!
  Dank priester Karel Loodts

 2. Ilse De Voegt

  Zo 🕊zo maar🤍🌿🕊🤍🌿 zoooo mooi verwoord🌿🕊🕊🕊🕊!! Prachtig gebracht … alweer hartelijk dank.

Een reactie achterlaten