Morgen om 13u: Koken met Hildegard

In deze uitzending leert Sylvia ons een soep met kalfspootbouillon bereiden evenals een speltpasta met kip en courgette als een appelcake. Dit alles natuurlijk volgens de voedingsleer van de H. Hildegard von Bingen.

KALFSPOOTBOUILLON

Ingrediënten: 1 kalfspoot in koud gezouten water leggen
courgette

Werkwijze: laten opkoken
2 uur op een zacht vuurtje laten sudderen
kruiden met bertram – galgant -nootmuskaat
tegen het einde van de gaartijd eventueel wortelen of venkel bijvoegen
De bouillon zeven en gebruiken als basis voor soep of saus

Bijvoorbeeld een viertal courgettes koken (enkele stukjes courgette overhouden voor de hoofdmaaltijd)
Een gedeelte ervan mixen en bouillon toevoegen.
Zo krijg je een lekkere courgettensoep

 

SPELTPASTA MET KALKOEN EN COURGETTE

Ingrediënten: Kalkoenfilet
speltpasta
Courgette
Lichte room
Parmegiano Reggiano

Werkwijze: Bak enkele lapjes kalkoenfilet
Snij ze daarna in zeer fijne stukjes
Breng ruim wat water aan de kook

Kook 250 g speltpasta gaar.
Meng de speltpasta met de fijngesneden kalkoen, voeg gekookte courgette erbij.
Kruiden met peper en zout.
Voeg er ook lichte room bij d.w.z. vloeibare room met een laag vetgehalte
Werk af met enkele schilfers Parmigiano Reggiano (een lekkere, harde Italiaanse kaas)

 

 

APPELCAKE

Ingrediënten: 230 g rietsuiker
180 g roomboter op kamertemperatuur (roomboter = ongezouten boter)
5 eieren  (dooiers en eiwitten apart)
250 g witte speltbloem
snuifje zout
2 eetlepels amaretto, liefst de echte Italiaanse amandellikeur : Disaronno
3 kleine appeltjes, geschild en in fijne plakjes gesneden

Werkwijze : Verwarm de oven op 175°

Meng de suiker en de boter
Voeg geleidelijk aan de eierdooiers toe
Voeg geleidelijk aan de bloem erbij en meng goed
Doe een klein snuifje zout bij het deeg
Meng de opgeklopte eiwitten luchtig onder het deeg
Voeg nu ook de twee eetlepels amandellikeur erbij (bij het bakken verdampt de alcohol)
Vet een springvorm in van 24 cm diameter
Doe het beslag in de vorm
Zet de appelschijfjes recht in het deeg
Bak de eerste 15 minuten op 175° en daarna 30 minuten op 150°
Ontvormen en laten afkoelen op een rooster

Een reactie achterlaten