Preferisco il Paradiso! (Deel 2)

Deze Italiaanse heilige draagt eigenlijk de naam Filippo Romolo Neri. Hij werd geboren in Firenze op 21 juli 1515 en stierf te Rome op 26 mei 1595. Hij was priester en werkte mee aan de contrareformatie. Filippo Neri leefde namelijk in de tijd van de protestantse reformatie en het Concilie van Trente.

Deze Italiaanse verfilming van het leven van Filippus Neri, geproduceerd door de RAI, de Italiaanse nationale televisie, kwam uit in 2010. De uitgeverij Bestaida in Nederland zorgde in 2019 voor de Nederlandstalige vertaling van prachtige film. U kan de DVD dan ook bij hen bestellen.

De ‘heilige van de humor’, zo staat Filippo Neri bekend. Dat zal u ook in deze film opmerken! Met een glimlach, vervuld van de liefde van God, relativeerde hij zwaarmoedigheid en ernst die een authentiek christelijk leven in de weg staan. Hij was een mysticus, die de catacomben van Rome herontdekte en er ging bidden. Daar kreeg hij een diepe ervaring van de heilige Geest, die hem de straten van de Eeuwige Stad in stuurde om de liefde van God te verkondigen aan rijk en arm. Prinsen en straatjongens, kunstenaars en schurken vonden in hem de goede herder die hen terugbracht naar het Hart van de Vader. Met gebed en glimlach werd ‘Pippo buono’, in een tijd van grote crisis in de Kerk, de ‘tweede apostel van Rome’.

Hier een quote uit de film:

Filippo zegt tegen de vader van Ippolita: ‘Ga een mooie kip halen, de dikste die je kunt vinden, breng ze hier en ik zal ze aan hem geven. Maar zorg ervoor, dat je haar onderweg pluimt. Je stapt en je pluimt, stapt en pluimt, en als je aankomt, moet de kip schoon zijn. Akkoord?’
‘Ja’, knikt de vader van Ippolita. ‘Breng ik mijn vrouw ook mee?’
‘Ja, maar je pluimt de kip alleen, akkoord?’ zegt Filippo, streng.
‘En dat is alles?’ Vraagt de man die toch een zwaardere penitentie had verwacht.
‘Dat is alles. We hebben alleen maar wat gepraat, niet?’ Vraagt Filippo, die geen biecht mag horen.

En ze gaan de kip pluimen. En wanneer ze bij Filippo toekomen, geef hij hen een nieuwe taak:

‘Maar doen jullie nog een ding: keer terug, en verzamel alle pluimen die je van de kip geplukt hebt en brengt die hier.’
‘Die pluimen?’ Vraagt de man verbaasd.
‘Ja’, antwoord Filippo streng.
‘Maar dat is onmogelijk.’
‘Wie weet waar die heengevlogen zijn’, zegt de vrouw.
‘Eh, ja, inderdaad’ zegt Filippo. ‘Ze zullen weggevlogen zijn. Nu al. En niemand kan nog achterhalen waar ze ondertussen heen zijn. Net zoals de praatjes die jullie rondgestrooid hebben over Mezzapagnotta’.

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
Preferisco il Paradiso! (Deel 2)
Loading
/

Een reactie achterlaten