In gesprek met Monseigneur Hoogmartens

In deze uitzending van het programma 'In gesprek met een priester' gaan we in gesprek met Monseigneur Patrick Hoogmartens.

Monseigneur Patrick Hoogmartens werd geboren op 19 mei 1952 te Tongeren als tweede in een gezin van zes kinderen. Hij volgde de lagere school en humaniora aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege te Tongeren.

In 1977 behaalde hij het diploma van Licentiaat in de Rechten en in 1978 het Licentiaat in de Wijsbegeerte aan de Katholieke Universiteit Leuven. Daarna volgde hij gedurende 3 jaar theologie aan het grootseminarie van Sint-Truiden. Hij werd priester gewijd op 4 juli 1982 in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek te Tongeren.

Op 1 september 1989 werd hij president van het grootseminarie van Hasselt en verantwoordelijk voor het permanent diaconaat in het bisdom. Op 1 oktober 1993 werd hij tevens benoemd tot bisschoppelijk vicaris voor de jongerenpastoraal. Hij werd zo verantwoordelijk voor de dienst jongerenpastoraal van het bisdom die jeugdbewegingen en andere plaatselijke jongerengroepen pastoraal ondersteunt.

Op 8 juli 1997 werd Patrick Hoogmartens benoemd tot bisschop-coadjutor, d.i. hulpbisschop met recht van opvolging. Op zondag 26 oktober 1997 werd hij in de Sint-Quintinuskathedraal van Hasselt tot bisschop gewijd. Als kenspreuk koos hij “Non ut iudicet, sed ut salvetur” (Niet om te oordelen, maar om te redden, Johannes 3,17).

Door het ontslag van bisschop Paul Schruers op 25 oktober 2004 is Mgr. Patrick Hoogmartens nu de derde bisschop van Hasselt.

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
In gesprek met Monseigneur Hoogmartens
Loading
/

Een reactie achterlaten