Binnenkijken in WZC ‘De Wingerd’: een leefgemeenschap voor personen met dementie

In deze uitzending  willen we uw aandacht vragen voor mensen die geconfronteerd worden met dementie. Aan het woord zijn drie personen die vanuit hun eigen ervaring of vanuit hun opdracht in de zorginstelling ‘de Wingerd’ te Leuven getuigen over de weg die personen met dementie afleggen.

De Wingerd is pionier en voortrekker in het Kleinschalig Genormaliseerd Wonen voor personen met dementie. Het woonzorgcentrum is opgevat als een appartementsgebouw met 16 woningen. Per woning leven er acht mensen samen, elk met een persoonlijke kamer en eigen sanitair, ze delen een living, keuken, tuin of terras. Het ontwerp en de bouw van het woonzorgcentrum is de vertaling van ons streven naar meer kwaliteit van leven. Het dagelijks leven heeft hier het gevoel van ‘thuis’ te wonen als uitgangspunt. Zorgtraject en de woonomgeving sluiten naadloos aan bij een belevingsgerichte benadering: een herkenbare, huislijke en vertrouwde leefwereld, vraaggestuurde zorg op maat, met het oog op het bevorderen van de autonomie, veiligheid en geborgenheid.

Dementie is misschien een ziekte die ons beangstigd maar in de verschillende getuigenissen van de mensen waarmee we in contact zijn gegaan voor de uitzending konden we telkens ook horen dat de levensperiode die getekend wordt door het ziekteproces ook mogelijkheden biedt; dat ondanks de achteruitgang van het geheugen en de verstandelijke vermogens, de tijd van de ziekte ook een periode is waarin een zinvol leven mogelijk blijft, dat de zin om te leven bij deze personen even groot is dan bij andere mensen, dat ze kunnen genieten van de eenvoudige dingen van het leven.

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
Binnenkijken in WZC 'De Wingerd': een leefgemeenschap voor personen met dementie
Loading
/

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Henri Meulemans

    De Koning zal hun ten antwoord geven: “Voorwaar, Ik zeg u: al wat gij gedaan hebt voor een dezer geringsten van mijn broeders, hebt gij voor Mij gedaan”… Vergeet niet te bidden voor hen in de zorg veraf en dichtbij…

Een reactie achterlaten