Generationele geesten

Het is waarschijnlijk moeilijk ons iets concreet voor te stellen bij de term 'generationele geesten'. Marleen Caers verklaart het voor ons in Het Inzicht voor de maand februari!

Aan de hand van een boeiende analyse die gemaakt werd door een bekend Amerikaanse exorcist bespreekt Marleen Caers de invloeden die generaties uitoefenen op hun kinderen en hoe ze deze invloeden doorgeven.

Onvolgzaamheid heeft geleid tot een extreme vorm van goddeloosheid, eerbied is de deugd om iemand die boven je staat te eren, het is de deugd waardoor we onze ouders eren, onze voorouders onze priesters. De grootste generatie verwierp de traditie van hun voorouders, daardoor kregen we iets totaal anders maar de volgende heeft het gebrek aan eerbied uitgepakt.  Door hun kruis niet te omhelzen werd het grootste kruis van de grootste generatie te zien dat hun kinderen niet langer te leiden waren.

Het is duidelijk dat deze omschrijving en analyse niet voor iedereen opgaat, toch loont het de moeite om er even te blijven bij stilstaan en ons bewust te worden van de invloed die we als generatie uitoefenen op de volgende en hoe dit ons zou moeten oproepen tot waakzaamheid en verantwoordelijkheidszin.

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
Generationele geesten
Loading
/

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Guido Deville

  Geachte mevrouw Caers,
  U veralgemeent bepaalde excessen van een kleine minderheid van de voorbije en huidige generaties ten onrechte als kenmerken van ganse generaties. Er is echter veel meer goedheid en deugdzaamheid onder de voorbije en huidige generaties dan uw betoog wil laten uitschijnen. Zeer veel mensen hebben echter hun Christelijk geloof verloren door het onrecht dat zij persoonlijk ervaren, gezien of gehoord hebben van bepaalde geestelijken. Maar ook zij maken een gelijkaardige fout als u en veralgemenen excessen, ditmaal om de hele kerk en, wat erger is, hun Christelijk geloof zelf af te vallen.
  Anderzijds hoeft het toch ook niet te verwonderen dat de voorbije en huidige generaties het steeds moeilijker hebben om te geloven in een God die demonen op elk van ons zou afsturen om ons tot zonde te verleiden en die ons vervolgens voor onze zonden zou straffen met het eeuwige hellevuur. Welke goede vader zou zijn kind constant tot het kwade willen verleiden om het daarna voor altijd wegens zijn misstappen te verstoten?
  Tot slot: ook onder de generaties voorafgaand aan diegenen die u beschrijft in uw betoog waren er zowel goede als volstrekt immorele mensen, en dit zowel binnen de kerk als daarbuiten.

 2. Kindt Johanna

  Marleen Caers brengt ons heel wat bij via “Het Inzicht”. We zijn er ons haast niet van bewust wat er ons allemaal wordt opgedrongen rondom ons. Zeer boeiend en leerrijk. Inderdaad Lutgarde, iets wat we nodig hebben. Johanna uit Frankrijk.

 3. Lutgarde Schottey

  Ik vindt deze uitzendingen heel nuttig gewoon iets wat we nodig hebben maar kan ik deze van 2018 nog beluisteren dank u wel

  1. Redactie

   Beste Lutgarde,

   We doen ons best zo snel mogelijk de andere afleveringen beschikbaar te maken.

Een reactie achterlaten