Voorstelling boek over gebed en meditatie, nieuw initiatief in Tielt ‘Konnect’, over onze Mariathon en wie was de zalige Charles Deckers uit Antwerpen?

Vandaag hebben we het over de nieuwe uitzending van het programma ‘de leeswijzer’ voor de maand mei. In de uitzending van dinsdag 14 mei om 13u gaat u kunnen luisteren naar de presentatie van een nieuwe boek van mgr. Gabriel Quicke ‘De taal van het hart. Over gebed en meditatie.’ We gaan in gesprek met mgr. Quicke en hij nodigt u allen uit voor twee momenten waar hij zijn boek komt voorstellen (inschrijven noodzakelijk):

De Dalai Lama heeft er herhaaldelijk op gewezen dat sommige christenen door zijn voordrachten over het boeddhisme dieper inzicht hebben gekregen in hun eigen religieuze traditie. Een herontdekken van het vroege christendom brengt ons bij de waarde van het bidden met het lichaam en de herontdekking van de taal van het hart.

In dit boek staat mgr. Gabriel Quicke stil bij de betekenis van het gebed en de christelijke meditatie, oase van rust en stilte. Verder beschrijft hij de vasten als de grote lenteschoonmaak voor lichaam en ziel, als het leren omgaan met onze eigen hartstochten. Aan de hand van het pelgrimslabyrint van Chartres evoceert de auteur de dynamiek van het pelgrimeren als een tocht naar het eigen hart. Op die manier kan dit boek een antwoord aanreiken aan het verlangen van de hedendaagse mens naar stilte, heling en harmonie.

De taal van het hart. Over gebed en meditatie – Gompel&Svacina

Op 18 mei 2024 zal ‘Konnect’ voor het eerst plaatsvinden, een bijeenkomst gericht op het samenbrengen van jongvolwassenen en het bevorderen van gemeenschap en spiritualiteit onder hen. Dit evenement vindt plaats in Huis Tabor in Tielt.’Konnect’ biedt jongeren de gelegenheid om deel te nemen aan diverse activiteiten, zoals inspirerende voordrachten, interactieve workshops en gezamenlijke gebedsmomenten. Het doel van ‘Konnect’ is om jongeren te inspireren, te verbinden en te ondersteunen in hun persoonlijke en spirituele groei, en om hen te laten zien dat de Kerk een levendige en betrokken gemeenschap is.

Ook overlopen we samen nog enkele projecten die we tijdens van de Mariathon nog meer zullen toelichten en waar we uw steun voor zullen vragen:

  • Radio Maria Sri Lanka
  • Radio Mariam Nazareth (Heilig Land)

 

Op 8 mei gedenken we de zalige Pater Charles Deckers. Wie was deze Antwerpenaar?

‘Charly’, zoals zijn confraters hem liefkozend noemden, kwam uit een groot gezin van negen kinderen, en was de derde in rij. Hij werd geboren op 26 december 1924 in Antwerpen, België. Al op erg jonge leeftijd weerklonk zijn missionarisroeping. Reeds op zesjarige leeftijd vroeg hij zijn moeder, terwijl ze hem in bad stak, op welke leeftijd hij Chinees mocht gaan studeren. Tot zijn verbaasde moeder antwoordde hij dat hij die vraag stelde om later naar dat verre land te kunnen reizen, de arme Chinezen te redden en missionaris te worden. Hij ging naar het Onze-Lieve Vrouwecollege van de Jezuïeten waar hij Latijn en Grieks studeerde.

Nadat hij zijn studies aan het college beëindigd had, sloot hij zich aan bij de Witte Paters. Hij ging naar het seminarie in Boechout waar hij filosofie en godsdienst studeerde. Hij deed zijn intrede op 21 juli 1949. Enkele maanden later, op 8 april 1950, werd hij tot priester gewijd en droeg hij zijn eerste mis op in Zandhoven. Hij wou naar Zwart Afrika trekken, maar de Witte Paters besloten hem naar de Magreb te sturen en dan vooral naar Algerije. Hij ging eerst naar Tunis, waar hij Arabisch moest leren en de islam bestuderen.

Charles Deckers had net zijn 70ste verjaardag gevierd (hij werd geboren op 26 december), en overwoog de volgende dag een bezoek te brengen aan zijn oude vriend, pater Jean Chevillard, in Tizi Ouzou. Een langdurige vriendschap verbond hen. Die ochtend van 27 december 1994 nam hij de weg naar de oude Kabylische stad. Hij kwam aan, parkeerde zijn auto op de binnenplaats van het huis van de Witte Paters. Zodra hij uit de auto stapte, werd hij neergeschoten door een salvo van kalasjnikovs afkomstig van een islamitisch commando, dat de dood van hun landgenoten wilde wreken in de mislukte vliegtuigkaping van Algiers-Parijs. Pater Charles Deckers werd in koelen bloede geëxecuteerd, de deur van zijn voertuig nog open met zijn mooie witte Kabylische burnous op de zetel. Op deze koude winterdag werd hij samen met drie anderen vermoord: Paters Jean Chevillard, Alain Dieulangard en Christian Chessel.

Het nieuws van deze misdaad verspreidde zich snel door de ganse regio van Kabylië. Door bergen, valleien, rivieren en in de meest afgelegen dorpen van Kabylië weerklonk deze jammerkreet: de Witte Paters zijn vermoord! Een immens verdriet overviel meteen de harten van duizenden Kabyliërs, diep geraakt door de tragische verdwijning van deze mannen van God, mannen van goedheid. Op de dag van de begrafenis begeleidden tientallen en zelfs honderden mannen, vrouwen, jong en oud, uit de stad en onze bergen de Witte Paters naar hun laatste rustplaats. De mensen bleven maar herhalen: “Deze mannen waren boodschappers van God in wie we al ons vertrouwen stelden.

Pater Deckers werd samen met zijn drie vermoorde medebroeders zalig verklaard op 8 december 2018 in de Basiliek van Santa Cruz in Oran.

© Yvan Deckers
Radio Maria Podcast
Voorstelling boek over gebed en meditatie, nieuw initiatief in Tielt 'Konnect', over onze Mariathon en wie was de zalige Charles Deckers uit Antwerpen?
Loading
/

Een reactie achterlaten