De nederigheid van Maria

In deze uitzending heeft Diane Kets het over de nederigheid van Maria. Diane laat zich hierbij leiden door De Ware Godsvrucht, de Kantieken, De Liefde tot de Eeuwige Wijsheid en het Mariageheim- allemaal geschriften van de H. Louis-Marie Grignion de Montfort.

Liefde is nederig. Waar de liefde groot is, is ook de afhankelijkheid groot. Dit geeft een verrassende kijk op het christelijke leven: waar liefde is, is wederzijdse afhankelijkheid, echter zonder dat de een heerst over de ander, maar eerder zo dat de een de ander helpt. Dat kenmerkt ook de devotie waarvoor Montfort pleit. De Zoon, in wie God zich met ons leven inlaat, wordt afhankelijk van Maria “bij Zijn ontvangenis, geboorte, opdracht in de tempel, tijdens Zijn verborgen leven en tot in Zijn dood, waarbij Zij Hem terzijde moest staan” (De Ware Godsvrucht 18). Montfort spreekt zelfs van “de afhankelijkheid waarvoor het Woord op die dag koos” (het Mariageheim 63). Afhankelijkheid lijkt wel de zijnswijze van God! Over nederigheid gesproken…

Maria werd het instrument waarlangs de Zoon Zijn Barmhartigheid naar ons, gelovigen laat toekomen, zegt Montfort. Daarbij heeft Zij zich uit diepe nederigheid, ontledigd en zich verborgen gehouden tot op de bodem van het niets, haar leven lang. Zij ging niet te werk naar eigen willekeur of om haar ego te strelen. Zij is door de genade zo geheel in God omgevormd, dat Zij niets vraagt, wilt of verricht dat van haarzelf zou komen. In heel de Schrift, in heel de mensengeschiedenis, kiest God  trouwens de weg van de nederigheid.

 

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
De nederigheid van Maria
/

Deze post heeft een reactie

  1. God zij dank 🙏 voor deze inspirerende tekst!
    Ik werd ook geraakt door het mooie gebed/lied (vanaf 20:38). (Pools?) Kunnen jullie me de titel of naam van de groep/cd bezorgen? Misschien een lied voor ons kerkkoor!
    Met dank!

Een reactie achterlaten

Menu sluiten