Interview met prof. Bénédicte Lemmelijn, lid van de Pauselijke Bijbelcommissie

Tijdens ons ochtendprogramma op vrijdag 15 januari, gaan we in gesprek met mevrouw Bénédicte Lemmelijn. Ze is onlangs benoemd tot lid van de Pauselijke Bijbelcommissie, een onderdeel van de Congregatie voor de Geloofsleer.

Bénédicte Lemmelijn behaalde aan de KU Leuven (België) een Licentie in de Godsdienstwetenschappen (1991, en STB), evenals een Licentie in de Godgeleerdheid (1993, STL). In 1997 promoveerde zij aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven tot Doctor in de Godgeleerdheid (PhD en STD) op een proefschrift over de tekst- en redactiekritiek van het zogenaamde ‘Plagenverhaal’ in Exodus 7,14–11,10 (promotor Prof. Dr. Marc Vervenne). Sedert 1993 is zij, eerst als aspirant en later als postdoctoraal onderzoeker van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek –Vlaanderen (FWO-V), verbonden aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven. In 2003 is zij er benoemd als professor Oude Testament. Ze is nu coördinator van de onderzoekseenheid Bijbelwetenschap. Ze was ook vicedecaan internationalisering aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen (2014-2019).

Naast verschillende monografieën, publiceerde zij in internationaal gereviewde vakliteratuur wetenschappelijke bijdragen over de redactie- en tekstkritiek van het Oude Testament en is zij betrokken in verschillende internationale onderzoeksprogramma’s. Zij is de verantwoordelijke van het Leuvense Centre for Septuagint Studies and Textual Criticism, waar zij verschillende (gefinancierde) onderzoeksprojecten leidt betreffende de karakterisering van de vertaaltechniek van de Septuaginta, de redactiekritiek van de Pentateuch, alsook aangaande breder bijbels-theologisch georiënteerde thematieken. Sinds 2008 is zij eveneens aangesteld tot Research Fellow aan de Faculty of Theology van de University of the Free State te Bloemfontein (Zuid-Afrika).
(Bron: theo.kuleuven.be)

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
Interview met prof. Bénédicte Lemmelijn, lid van de Pauselijke Bijbelcommissie
Loading
/

Een reactie achterlaten