Een knipoog uit de hemel – P. Jozef Van Osta o.praem. – Bidden, bij de heiligen in de leer – E.H. Paul Vanderstuyft – Mijn hart zal triomferen

In deze nieuwe aflevering van De Leeswijzer gaan we eerst in gesprek met pater Jozef Van Osta, O. Praem. over het boek ‘Een knipoog uit de hemel’, verschenen bij de Uitgeverij Averbode.

Al van in de vroegste periode hebben christenen hun geloof kunstig uitgebeeld in fresco’s en iconen. Die traditie heeft zich ondanks de kritiek van iconoclasten en beeldenstormers doorgezet tot in de volksdevotie.

  • Sanctjes en devotieprenten worden vanaf de 16e eeuw populair. Antwerpen was toen het wereldcentrum van de grafiek. Daar kreeg de iconografie van Norbertus en tal van ordesheiligen en -zaligen vorm.In dit mooi geïllustreerde boek beschrijft Jozef Van Osta de geschiedenis van devotieprentjes in de norbertijnenorde. Hij heeft hierbij aandacht voor het gebruik en de diepere betekenis van de prentjes, alsook voor de grote verscheidenheid van dit religieus en cultureel erfgoed.

Een tweede boek dat we aan u voorstellen neemt ons mee op een weg om te leren bidden. ‘Bidden, bij de heiligen in de leer’ werd geschreven door père Max de Longchamp en vertaald door E.H. Paul Vanderstuyft. We gaan met hem hierover in gesprek.

  • ‘Wat zal er geworden van een christen zonder gebed, tenzij een ongewapende soldaat, een schrijver zonder pen of een chirurg zonder gereedschap?’ Lodewijk van Granada, Verhandeling over gebed‘Zie ik sta voor de deur en ik klopt, zegt de Heer. Als iemand mijn stem hoort en opendoet, zal Ik bij hem binnenkomen, Ik zal mijn maaltijd met hem nemen, en hij met Mij…’ (Apk 3,20) Deze komst van Jezus bij zijn leerling, dat is bidden.‘Maar je weet misschien niet hoe je geestelijk moet bidden, want het is iets dat helaas maar weinig mensen in onze tijd weten!’ verklaart Sint-Franciscus van Sales aan Philothea in zijn Inleiding tot het devote leven. Om hieraan tegemoet te komen biedt het Bidden bij de heiligen in de leer een weg aan om te leren bidden, een innerlijke weg van het christelijke leven.

Tot slot vermelden we ook nog de publicatie van het boek ‘Mijn Hart zal triomferen’ waarin Mirjana Soldo het verhaal van het gebeuren in Medjugorje verteld zoals zij het heeft beleefd.

Radio Maria Podcast
Een knipoog uit de hemel - P. Jozef Van Osta o.praem. - Bidden, bij de heiligen in de leer - E.H. Paul Vanderstuyft - Mijn hart zal triomferen
Loading
/

Een reactie achterlaten