Boodschap van onze Bisschoppen

Vanaf Allerzielen, maandag 2 november 2020, kunnen we niet meer samen vieren in onze kerken, maar met goede wil blijft nog heel veel mogelijk.

Kerkelijke huwelijken kunnen wel nog, maar uitsluitend in aanwezigheid van de echtgenoten, de getuigen en de voorganger. Ook uitvaartliturgie in de kerk blijft mogelijk, met een maximum van 15 personen, kinderen jonger dan 12 jaar niet meegeteld.

Kerken blijven open

Het betekent concreet een terugkeer naar de situatie van de eerste lockdown in het voorjaar. Net als toen mogen ook nu de kerken open blijven voor individueel gebed. Wij roepen op maximaal gebruik daarvan te maken, met uiteraard inachtneming van de gangbare veiligheidsregels.

Een open kerkgebouw staat voor een gastvrije lokale geloofsgemeenschap waar mensen welkom zijn.

Verwelkom de bezoeker uitdrukkelijk met een boodschap op een prikbord aan de ingang. Zorg voor onthaal op bepaalde tijdstippen. Zorg voor bezinnende religieuze muziek op de achtergrond. Bied de mogelijkheid aan van een gebaar van solidariteit (een bijdrage bijvoorbeeld voor wie het moeilijk heeft). Bied de gelegenheid voor een klein ritueel (een kaarsje aansteken voor een piëta, een bloem neerleggen bij het passiekruis). Zoveel is en blijft mogelijk. Mensen hebben meer dan ooit nood eraan en vragen ernaar.

Vieringen op radio, tv en internet

We kunnen de komende weken niet meer langer samen vieren in onze kerken. Maar we kunnen onverminderd en samen blijven deelnemen aan de vieringen die worden aangeboden op radio, tv en via livestreaming.

Zo zendt de VRT op zondag elke week de radiomis uit (Radio 1, om 10 uur) en tweewekelijks de tv-mis (Eén, om 10 uur). Op de zondagen zonder tv-mis via de VRT zal Kerknet in samenwerking met de Nederlandstalige bisdommen opnieuw een eucharistieviering streamen. Dagelijks zijn er ook de eucharistievieringen die Radio Maria uitzendt en de gebedstijden op Eclipstv. Voor het meest actuele overzicht: klik hier

Radio Maria zendt dagelijks de Heilige Mis uit om 9u. Op zaterdagavond is er een extra Zondagsmis om 18u15 en op zondag kan u de Heilige Mis volgen om 10u (nvdr).

Zoveel is en blijft mogelijk

Kerknet, Cathobel, de diocesane en andere christelijk geïnspireerde sites brengen onverminderd dag na dag geestelijk voedsel en religieuze actualiteit. Schrijf in op hun nieuwsbrieven.

Steun en bemoedig elkaar.

Stuur een mailtje, doe een telefoontje, begin een digitaal gebedsgroepje, post en deel zinvolle boodschappen op Facebook en andere sociale media.

Laten we daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken: breng boodschappen mee voor buren, voor wie dat moeilijk is geworden, hou een oogje in het zeil bij wie in sociaal isolement dreigt terecht te komen, pols bij woon- en zorgcentra, scholen, voedselbanken en andere instellingen die het nu extra zwaar hebben of vrijwilligershulp welkom is.  Iedereen kan persoonlijk het initiatief nemen, parochies kunnen daarvoor samenwerken met verenigingen of netwerken van vrijwilligers.

Een klein gebaar kan een groot verschil maken!

Samen zijn we Kerk, ook in lockdown.

De Bisschoppen van België

Allerheiligen, 1 november 2020.

Bron: Kerknet.be

Een reactie achterlaten