
H. Catharina van Siena II: Eucharistische heilige en mystica
In deze uitzending kan u luisteren naar het tweede deel over de H. Catharina van Siena.
In deze uitzending kan u luisteren naar het tweede deel over de H. Catharina van Siena.
Als mystica, kluizenares en invloedrijke raadgeefster van pausen speelde de H. Catharina van Siena een unieke rol in de kerk van de 14e eeuw. Ze werd uitgeroepen als 1 van de 4 kerkleraressen wat betekent dat haar leven en leer een betekenis heeft voor de gelovigen van alle tijden. Ze was pas 33 jaar oud toen ze stierf, maar liet een indrukwekkend spiritueel nalatenschap na. De H. paus Paulus VI noemde haar “mystica van het de Kerk” en “mystica van het mensgeworden woord”. In deze eerste uitzending hebben we het over haar leven, dat zelfs voor een heilige bijzonder te noemen is.
In deze uitzending maken we kennis met de kerkleraar Bonaventura (1217-1274) en wordt de Serafijnse Leraar genoemd. Hij was een middeleeuwse theoloog, filosoof en franciscaan. Hij werd geboren als Giovanni di Fidanza in Bagnoreggio in Italië en trad toe tot de Franciscaner Orde. Bonaventura speelde een belangrijke rol in het vormgeven van de theologie van de orde en werd bekend om zijn combinatie van spiritualiteit en scholastieke filosofie. Zijn meest bekende werk is Itinerarium Mentis in Deum (De Reis van de Ziel naar God).
In deze uitzending spreken we over de H. Cyrillus van Jeruzalem die de Kerk gedenkt op 18 maart, de dag van zijn sterven in 386. Hij leefde in de vierde eeuw van de grote christologische controversen en ketterijen, de periode van het arianisme, de H. Athanasius en de eerste oecumenische concilies van Nicea en Constantinopel. Keizer Constantijn, de eerste christelijke keizer, was eveneens een tijdgenoot van hem. H. Cyrillus is de enige Kerkleraar die bisschop was in het land waar Jezus zelf geleefd heeft. Hij verwierf voor de latere Kerk vooral faam omwille van de catecheses die hij hield voor de catechumenen die zich in de vastentijd voorbereidden op het Doopsel met Pasen. Hij onderwees hen in het Martyrium op Golgotha, de plaats waar Christus is gestorven.
Op 21 februari gedenkt de kerk de H. Petrus Damiani. In deze uitzending kan u kennis maken met het leven van deze indrukwekkende kluizenaar en later bisschop van Ostia. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de hervorming van de Kerk in de moeilijke 11e eeuw. De 11e-eeuwse Kerk had met verschillende problemen te kampen: het verkopen van kerkelijke ambten, het gebrek aan morele integriteit bij vele van haar geestelijken…. De heilige Petrus Damiani zou de wegbereider worden van de belangrijk gregoriaanse hervormingen onder zijn vriend Hildebrand, de latere Gregorius VII.
In deze uitzending kan u meer te weten komen over de Heilige Thomas van Aquino, een van de belangrijkste filosofen en theologen uit de middeleeuwen. Hij wordt de engelachtige leraar genoemd en zijn invloed blijft doorwerken tot op de dag van vandaag. In deze inleidende uitzending leren we meer over zijn leven, zijn diepe invloed op de christelijke theologie en zijn geschreven werken, waaronder de “Summa Theologiae”. Zijn gedachtenis is op 28 januari.
In deze uitzending hebben we het over Sint-Augustinus. Hij kwam al aan bod in het programma de Kerkvaders. In deze aflevering van de Kerkleraars staan we wat langer stil bij zijn wereldbefaamde werk De Belijdenissen.
In deze uitzending maken we kennis met een grote Kerkleraar uit de woelige 16e eeuw, de periode van de Reformatie en Contrareformatie: H. Petrus Canisius. Hij is vooral bekend geworden door zijn Catechismus met vraag en antwoord. Hij heeft een enorme invloed gehad op het katholicisme in Duitsland en wordt de tweede apostel van Duitsland genoemd na de H. Bonifatius. Petrus Canisius had een zeer veelzijdige persoonllijkheid en onderscheidt zich van vele van zijn tijdgenoten door zijn mildheid. Hij wist trouw aan dogmatische principes harmonieus te koppelen aan de eerbied die men verschuldigd is aan elke persoon.
In deze eerste inleiding uitzending van het programma de Kerkleraars ontdekken we wat een kerkleraar precies is binnen de katholieke kerk. Wat is het verschil tussen een kerkleraar en een kerkvader? Hoeveel kerkleraars zijn er? Wie zijn de Kerkleraars en waarom? Nadien mag u maandelijks een nieuwe uitzending verwachten over het leven en de leer van een specifieke Kerkleraar.
Copyright 2019 – Radio Maria vzw