Father Damien

Deze maand bespreken we een bijzondere film over een bijzondere Vlaamse pater die heilig verklaard werd door Paus Benedictus XVI op 11 oktober 2009: we bespreken vandaag de film ‘Father Damien’, het levensverhaal van Pater Damiaan.
Video afspelen

Pater Damiaan van Molokai, zijn echte naam is Jozef De Veuster, werd geboren te Tremelo op 3 januari 1840 en stierf op het eiland Molokai op 15 april 1889. Hij was een Belgische pater van de Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria -ook wel ‘Picpuspaters’ genoemd- en missionaris, die bekend is geworden door zijn werk voor leprapatiënten op het eiland Molokai.

Jozef de Veuster werd zaligverklaard 4 juni 1995 in de basiliek te Koekelberg door de toenmalige Paus, de Heilige Paus Johannes Paulus de 2de.

Op zondag 11 oktober 2009 werd Pater Damiaan samen met enkele anderen, heilig verklaard door Paus Benedictus XVI in de Sint-Pietersbasiliek te Rome, in aanwezigheid van kardinaal Danneels, de toenmalige Koning Albert en Koningin Paola, en van enkele politici.

Paus Benedictus XVI vertelde het volgende tijdens de heiligverklaring:

“Zijn missieactiviteit, die hem zoveel vreugde heeft verschaft, gaat zijn hoogtepunt vinden in de naastenliefde. Niet zonder vrees en weerzin, heeft hij ervoor gekozen naar het eiland Molokai te gaan ten dienste van de melaatsen die zich daar bevinden, door iedereen verlaten; zo stelt hij zich bloot aan de ziekte waaronder ze lijden. Hij voelt zich bij hen thuis. De dienaar van het Woord is een lijdende dienaar geworden, melaats met de melaatsen gedurende de laatste vier jaar van zijn leven.
Om Christus na te volgen heeft pater Damiaan niet alleen zijn heimat verlaten, maar ook zijn gezondheid op het spel gezet: daarom heeft hij het eeuwige leven bekomen. Uitgerekend twintig jaar na de heiligverklaring van een andere Belg, broeder Mutien-Marie, is de Kerk in België opnieuw verenigd om hulde te brengen aan een van haar zonen die erkend is als een waarachtig dienaar Gods. Tegenover deze edele figuur herinneren we eraan dat het de liefde is die eenheid schept. In navolging van Sint-Paulus spoort pater Damiaan ons aan te vechten voor de goede zaak, niet voor de strijd die verdeeldheid brengt, maar die mensen samenbrengt.”

Radio Maria Podcast
Father Damien
Loading
/

Een reactie achterlaten