©ACN
Paus Franciscus heeft een rustige nacht gehad en werd vanmorgen rond 8 uur wakker, volgens een verklaring die dinsdagochtend is gepubliceerd door het persbureau van de Heilige Stoel.
Op maandagavond gaf het persbureau van de Heilige Stoel een update over de gezondheid van paus Franciscus en merkte op dat gezien zijn voortdurende verbeteringen, de prognose van de paus niet langer “voorzichtig” is. In de verklaring werd uitgelegd dat de klinische toestand van de Heilige Vader stabiel blijft. De verbeteringen van de afgelopen dagen werden verder geconsolideerd, zoals bevestigd door zowel bloedonderzoek als klinische bevindingen, evenals door de goede reactie van de paus op farmacologische therapie. Om deze redenen, erkent de verklaring, hebben de artsen vandaag besloten om hun voorzichtige prognose op te heffen.
“Echter, gezien de complexiteit van het ziektebeeld van de Paus en de ernstige infectie die aanwezig was op het moment van opname in het ziekenhuis,” legde het uit, ”zal het nog steeds nodig zijn om de farmacologische behandeling in een ziekenhuisomgeving gedurende een bepaalde periode voort te zetten.”
Op maandagochtend had de Heilige Vader de Geestelijke Oefeningen van de Romeinse Curie kunnen volgen via een videoverbinding met de Paulus VI-zaal van het Vaticaan, waarna hij de Eucharistie ontving en naar de kapel van zijn privé-appartement ging voor een moment van gebed. De Geestelijke Oefeningen van de Romeinse Curie, die elk jaar worden gehouden, begonnen op zondagmiddag in de Paul VI Hall en worden geleid door de Predikant van het Pauselijk Huis, Fr. Roberto Pasolini. In de namiddag nam de Heilige Vader opnieuw deel aan de Geestelijke Oefeningen van de Curie, en gedurende de hele dag wisselde hij gebed en rust af.
Op maandag stuurde de paus een telegram van gebeden en nabijheid naar degenen die getroffen zijn door dodelijke overstromingen in de Argentijnse havenstad Bahía Blanca en de nabijgelegen stad Cerri.
Naar aanleiding van een oprechte smeekbede van een missionaris en projectpartner in Aleppo in Syrië, roept de pauselijke stichting Kerk in Nood (ACN) de gelovigen op om zich te verenigen in gebed voor de veiligheid en vrede in deze door oorlog verscheurde regio.
In een ingesproken boodschap die met Kerk in Nood werd gedeeld, beschreef pater Hugo Alaniz IVE, een Argentijnse missionaris, de nijpende situatie in en rond Aleppo. Extremistische groepen zijn daar een verrassingsoffensief begonnen. In slechts enkele dagen hebben zij dorpen ingenomen, vitale routes afgesneden, waaronder de weg tussen Aleppo en Damascus, en de citadel van Aleppo bereikt. “De situatie is erg gespannen. Er zijn hevige gevechten met veel doden en gewonden. Ziekenhuizen zijn overbelast en de angst is wijdverspreid”, meldde hij.
De bevolking van Syrië, die meer dan 10 jaar verwoestende oorlog heeft doorstaan, wordt nu geconfronteerd met hernieuwde onveiligheid. De missionaris benadrukt de immense angst die de lokale bevolking in zijn greep houdt nu het geweld dichter bij hun gemeenschappen komt, terwijl op de achtergrond explosies te horen zijn. “Er is veel angst, heel veel angst”, benadrukt hij, als weerspiegeling van de diepe bezorgdheid die velen in de regio voelen.
Islamistische groeperingen lijken te proberen de controle te heroveren over de gebieden die ze vier jaar geleden verloren aan de reguliere Syrische strijdkrachten. Verschillende raketten hebben het gebied getroffen waar de universiteit is gevestigd. Daarbij zijn bewoners gewond geraakt.
Volgens bronnen in Lattaquié die dicht bij de organisatie staan, en wie ACN om veiligheidsredenen liever anoniem houdt, werd afgelopen vrijdag beschreven als “een zeer zwarte en pijnlijke dag” in de steden Tartus, Banias, Jabla en Lattaquié, en de omliggende dorpen. De bron meldde: “Massamoorden op veel Alawieten, vaak willekeurig, als reactie op een hinderlaag door enkele Alawitische militanten die ongeveer 20 leden van de nieuwe veiligheidstroepen hebben gedood.”
Dezelfde bron verklaarde: “Het aantal slachtoffers is zeer triest; de meerderheid waren burgers, meer dan 600, die hun leven verloren, waaronder jongeren, vrouwen, universiteitsdokters en apothekers. Sommige gezinnen met hun kinderen werden koelbloedig gedood.” Onder de overledenen waren ook leden van christelijke gemeenschappen, zoals “een vader en zoon van een evangelische kerk in Lattaquié, die in hun auto werden gestopt en gedood, evenals de vader van een priester in Banias.”
Verder melden berichten dat huizen en voertuigen werden geplunderd, wat niet alleen de christenen trof, maar hen wel dwong om toevlucht te zoeken in de huizen van soennitische vrienden. In het christelijke dorp Belma, “waar geen wapens zijn en de meeste bewoners oud zijn, heeft de bevolking twee dagen terreur doorstaan, met ontheiligde woningen en gestolen eigendommen.”
Paus Franciscus, nog steeds in het ziekenhuis vanwege een longontsteking, riep opnieuw op tot vrede tijdens de Angelus en noemde speciaal Syrië, met de oproep om het geweld “definitief te laten stoppen, met volledig respect voor alle etnische en religieuze componenten van de samenleving, vooral voor de burgers”. De Syrische kerken hebben op hun beurt op zaterdag de “slachtingen van onschuldige burgers” veroordeeld en “opgeroepen tot een onmiddellijke beëindiging van deze afschuwelijke daden”.
Vandaag lezen we verder uit het boek ‘Inleiding tot het devote leven’ van de heilige Franciscus van Sales. We lezen onder andere hoofdstuk 4 van het eerste deel/ ‘over de onmisbaarheid van een leidsman’.