De grote Evangelische Peerle

In de uitzending van deze maand april leest priester Paul Vanderstuyft uit de “Evangelische Peerle”. Het werk “bevat veel mooie lessen, samen met vrome gebeden en oefeningen”. Deze “zijn voornamelijk geschikt voor een zich ontwikkelend inwendig leven: hoe wij God en onszelf zullen zien”. Om ons geestelijk leven verder te kunnen ontwikkelen en God leren kennen, moeten we een goede zelfkennis hebben. De schrijfster van het werk is onbekend gebleven.

Lees Meer »

Zalige Columba Marmion (1858–1923) – Gebedsactiviteit en gebedsstaat

Deze keer staat priester Paul Vanderstuyft met ons stil bij twee termen die we van naderbij zullen bekijken: nl. de gebedsactiviteit en de gebedsstaat. We zullen dit doen aan de hand van de Zalige Columba Marmion (1858–1923), met een tekst genomen uit zijn werk: Le Christ, Vie de l’âme, II, X, IV, vrij vertaald zegt dit: Christus, Leven van de ziel. Het thema “gebedsactiviteit en gebedsstaat” lijkt misschien wel wat mysterieus, of zelfs wat ambitieus, maar het is zeker de moeite waard om ons daarin te verdiepen met de kijk van deze getalenteerde predikant en geestelijk leider die in onze streek zijn wortels heeft geschoten: de zalige Columba Marmion was abt van Maredsous.

Lees Meer »

Zalige Petrus Faver (1506-1546); Het kruis, bron van leven!

In deze bijdrage staat het thema van het kruis als bron van leven uit een tekst van Petrus Faber bijzonder centraal. Een thema dat uiteraard tegenstrijdig lijkt, en toch een heel belangrijk thema is om te begrijpen als mens, maar in het bijzonder voor ons als christen. Naast het thema van het kruis, namelijk als bron van leven, zullen er eveneens aspecten van de zonde in deze uitzending aan bod komen. De zonde die God ons in zijn grote barmhartigheid vergeeft, als we ten minste nederig genoeg zijn om deze barmhartigheid van Hem te ontvangen. Laten we niet vergeten dat Jezus gekomen is om zondaars te redden

Lees Meer »

St. Thomas van Aquino (1225-1274); Wanneer het gebed theologie wordt…

In deze editie neemt Priester Paul Vanderstuyft teksten van Thomas van Aquino ter hand. Hij neemt een unieke plaats in de Traditie in: concilies en pausen herhalen sinds eeuwen dat voor een christen ‘denken’, ‘meedenken met Sint Thomas’ betekent. En dat is zonder twijfel zo omdat voor Thomas
‘denken’ uiteraard ‘meedenken met Christus’ betekent, want het inzicht in het Woord van God is Thomas’ enige intellectuele project. De sleutel van deze houding wordt ons gegeven in de bladzijde die we samen gaan lezen, genomen uit zijn Commentaar op het Johannesevangelie:
“Alleen Christus kan de waarheid bezitten en de dingen zijn slechts waar voor zover ze gelijkenis vertonen met het Woord van God”.

Lees Meer »

Meister Eckhardt (1260-1328) – De sleutel tot geluk

Deze keer laat priester Paul Vanderstuyft Meester Eckhart aan het woord met “De sleutel van alle geluk”. De tekst die we nemen komt uit zijn werk de ‘Geestelijke Onderrichtingen’. Eckhart is meer gekend als de professor met het gewaagde denken, op wie de filosofen tot en met Hegel beroep zullen doen. Toch is Eckhart veeleer de man van God wiens inwendig leven van pure overgave en eenvoud in de Geestelijke Onderrichtingen duidelijk blijkt. Deze onderrichtingen werden opgesteld voor 1298en waren bedoeld voor zijn medebroeders novicen. Ze zijn heel representatief voor de Rijnlandse mystiek, die rond 1300 tot bloei kwam.

Lees Meer »

Walter Hilton – God, of een indruk van God?

In deze uitzending van het programma Mystieke Lectuur leest Priester Paul ons uit de geschriften van Walter Hilton. Deze zegt ons in zijn werk ‘De ladder van de volmaaktheid’, dat we niet elke geest mogen vertrouwen maar moeten uitzoeken of ze wel van God komen… God of een indruk van God?

Lees Meer »

Maur de l’Enfant Jésus – Gelukkige nacht van de ziel!

In deze editie brengt priester Paul Vanderstuyft hoofdzakelijk een tekst van Maur de l’Enfant Jésus (1617-1690), uit zijn Theologie chrétienne et mystique over de gelukkige nacht van de ziel en daarnaast ook enkele korte tekstjes Maria Petyt en van Johannes Evangelista van ’s Hertogenbosch.

Lees Meer »

Richard Rolle – Een honingzoet gezang… van de ziel

In deze editie laat priester Paul Vanderstuyft Richard Rolle aan het woord met een tekst die spreekt over een honingzoet gezang van de ziel. Het is genomen uit zijn werk Het Vuur van de Liefde. Richard Rolle overleed in 1349. Hij is afkomstig uit Yorkshire. We weten niet heel veel van hem, er staat alleen de datum vast van zijn overlijden in de omgeving van de cistercienzerabdij te Hampole. Wat betreft zijn geboortedatum variëren de bronnen tussen 1290 en 1300. Eveneens weten we dat hij studeerde in Oxford en een kluizenaarsleven leidde op verscheidene plaatsen. Het thema van de tekst is het geestelijk leven ontwikkeld als een gezang van de ziel die door de H. Geest gegrepen is.

Lees Meer »

Mystieke Woorden V: Kunnen wij God kennen? En indien ja, hoe kunnen wij hem kennen?

Deze keer heeft Priester Paul Vanderstuyft het aan de hand van teksten van z. Jan van Ruusbroec eerst over het contemplatieve kennen van God. Vervolgens behandelt hij kort de staat van perfectie en het bevestigd zijn in de genade. Eveneens worden de verschillende wijzen van onze eenheid met God overlopen. Aan het einde leest hij ook nog een paar tekstjes die ons enkele dingen op het hart drukken die we hierbij niet uit het oog mogen verliezen als we deze onderwerpen proberen te doorgronden.

Lees Meer »