In gesprek met Mgr. Gabriël Quicke

Voor ons programma In Gesprek met een Priester zijn we vandaag te gast bij monseigneur Gabriël Quicke in zijn tijdelijke verblijfplaats in Brugge. Hij werd geboren op 7 juli 1961 in Sint-Andries in een gezin van 7 kinderen. Op 16 januari 1967 kwamen zijn ouders heel bruusk om het leven door een treinongeval. Het hele gezin werd vervolgens opgevangen bij een ongetrouwde tante van 55 jaar die de kinderen verder groot bracht in Sint-Baafs te Brugge.

Hij kreeg alle kansen om te studeren. Hij volgde Latijn-Grieks aan het Sint-Lodewijkscollege. Hier waren veel inspirerende leraren. Hij werd ook lid van de KSA samen met zijn jongere broer. Na de middelbare school trad hij in in het seminarie van Brugge. Hij behaalde de kandidatuur Klassieke Filologie aan de KU-Leuven en het Baccalaureaat in de Theologie in 1986. Datzelfde jaar werd hij diaken gewijd.

Op 28 juni 1987 werd hij priester gewijd. Daarna mocht hij verder studeren aan de Gregoriana in Rome waar hij licentiaat werd in de theologie in 1989. Daarna heeft hij veel les gegeven in het klein seminarie in Roeselare, het grootseminarie in Brugge en ook de katholieke hogeschool Brugge-Oostende. Hij was ook op zending in Beiroet waar hij les gaf en Arabisch leerde. In 2009 volgde hij monseigneur Johan Bonny op als staflid van de pauselijke raad ter bevordering van de eenheid van de Christenen. Ook hier studeerde hij nog en promoveerde hij aan het Angelicum in Rome tot doctor in de theologie met een thesis over sint Augustinus. Hij werd er ook tot professor benoemd. In 2014 werd hij kapelaan van de paus en draagt hij de titel van Monseigneur.

Nadat hij nog een drietal jaar president was van het seminarie Leo XIII en het Heilige Geestcollege in Leuven werd hij in september 2021 benoemd in Rome als rector van de koninklijke Belgische kerk en de stichting Sint Juliaan der Vlamingen. We bezochten hem in Rome en spraken af in Brugge voor een gesprek voor Radio Maria.

Radio Maria Podcast
Radio Maria Podcast
In gesprek met Mgr. Gabriël Quicke
/

Een reactie achterlaten

Menu sluiten